Nu kan Android användas som digital säkerhetsnyckel för ditt Google-konto

Google Logo

Skydda ditt Google-konto med en Android-telefon. Tack vare det nya stödet för att använda mobiltelefonen som en digital säkerhetsnyckel är det nu enklare och mer praktiskt att skydda kontot mot obehöriga.

  • Ett extra lager med skydd som säkrar ditt Google-konto
  • Ditt mejlkonto bör absolut använda 2FA-skydd som hindrar hackare
  • Telefoner med Android 7.0 och senare fungerar som digital säkerhetsnyckel
  • Google Inbox stängs ner den 2 april 2019

Det nya stödet för att använda mobiltelefonen som en digital säkerhetsnyckel stoppar så kallat nätfiske. En metod för att lura till sig användaruppgifter som kan användas för inloggning på olika webbsajter och tjänster.

Med bara användarnamn och lösenord är det enkelt att komma åt konton på det här visat. Men finns ett extra lager skydd av typen tvåfaktorsautentisering räcker det inte – då måste man även ha tillgång till en extra kod eller pryl som autentisierar dig som den riktiga användaren.

google digital security key android
  1. Lägg till ett Google-konto i mobiltelefonen
  2. Aktivera tvåfaktorsautentisering om du inte redan gjort det
  3. Gå till inställningara på en dator > Klicka på ”Add security key”
  4. Välj din mobiltelefon från listan över tillgängliga enheter

Svårare än så är det inte! Tänk på att du måste ha en mobiltelefon med Android 7.0 eller senare för att den ska fungera som digital säkerhetsnyckel.

Notera också att du måste ha en dator med Bluetooth för att det ska fungera. Om du tappar eller på annat vis förlorar telefonen behöver du en säkerhetskopierad nyckel. Du skaffa en sådan från en rad olika tillverkare, bland annat Titan Security Key som Google rekommenderar.

Läs mer om det nya stödet på den officiella bloggen från Google.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.