Google Chrome är en lösenordshanterare på iOS & iPadOS

Google Chrome

Google har släppt en ny version av webbläsaren Chrome för iOS och iPadOS. Uppdateringen har versionsnummer 104 och den förvandlar webbläsaren till en lösenordshanterare för din mobiltelefon och surfplatta.

Automatisk ifyllnad av inloggningsuppgifter

Vad det betyder i praktiken är att du mycket enklare än tidigare kan fylla i inloggningsfält helt automatiskt direkt med Chrome. För att det ska fungera räcker det med att du sparar inloggingsuppgifter som inloggad på ditt Google-konto.


Därefter använder Chrome funktionen för automatisk ifyllning av fält som finns inbyggd i både iOS och iPadOS.

Det här är en funktion som exempelvis de renodlade lösenordshanterarna 1Password och LastPass också klarar. Skillnaden här är att du får samma funktionalitet i webbläsaren och slipper en separat extratjänst som kostar pengar varje månad.

Google Chrome börjar blockera notiser från webbsajter

Säkrare surf med kontroll av sidor med skadligt innehåll

En annan nyhet med version 104 av Google Chrome är ”Enhanced Safe Browsing”.

Funktionen kontrollerar alla sajter du besöker mot Googles listor över webbadresser med skadligt innehåll. Chrome kan även hitta och stoppa sajter från att ladda i real-tid även om adresserna inte finns i Googles listor.

Enligt Google så minskar risken för så kallade nätfiskeattacker när du surfar på internet med 35 procent om du har Enhanced Safe Browsing aktiverad.

Smidigare inställningar med Chrome Actions

Chrome Actions är en annan funktion som introducerats och den gör att du enklare kommer åt inställningar som normalt är svårhittade.

Den gör att du mycket enklare kommer åt inställningar som normalt finns djupt begravda bland menyer och flikar, men som med Chrome Actions blir enkelt åtkomlig direkt från adressfältet.

Hur det fungerar?

Bara skriv funktionens namn eller vad du vill göra i adressfältet så visar Chrome rätt inställning med ett fingertryck. Du måste så klart pricka någorlunda rätt i din frågeställning om det ska fungera.

Använd inte Netflix med Chrome och Safari – bildkvaliteten blir sämre

Ny startsida när du öppnar en tom flik

En sista förbättring (specifikt för iOS) är att Chrome nu har en ny och förbättrad sidupplevelse när du öppnar en ny, tom flik.

Denna nya sida visas endast när du inte har haft Chrome igång på ett tag. Bland annat visas en snabbknapp till dina bokmärken, din läslista, senast öppna flikar och en kort historik. Du får även ett sökfält samt nyhetsrubriker med alla de senaste nyheterna från Google News.

Spännande nog så är den nya startsidan inte tillgänglig på Android än utan släpps initialt för iOS, till skillnad från lösenordshanteraren som Android-användare har kunnat nyttja ett bra tag nu.

Ladda ner Google Chrome för iOS & iPad OS

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.