Google Chrome använder 10 gånger mer RAM-minne än Safari på macOS

Google Chrome Logo 2016

Det är knappast någon nyhet att Google Chrome använder rejält med minne när webbläsaren är igång. Men att Chrome i vissa situationer använder tio gånger mer RAM-minne än Safari? Ouch!

Det är utvecklaren Morten Just som skriver att Chrome fullkomligt slukar ledigt minnesutrymme bara genom att öppnas på macOS.

Lästips: Safari får stöd för formatet webm – här är vad det betyder för dig

När Morten Just öppnade en ensam flik med webbsajten Twitter använde Google Chrome extrema 730 MB med minne. Jämfört med endast 73 MB i Safari. Det är en enorm skillnad som på minnesbegränsade datorer snabbt blir ett problem.

I ett test där 54 tomma flikar öppnades i både Google Chrome och Safari blev skillnaden ännu mer tydlig.

I reached a point where I could barely hear the podcast I was trying to listen to. That’s how loud the fan was. Then I closed down all open Chrome windows, and a few minutes after, the fan went silent. So I decided to see if it was just me.

I ran the 2-tab test in a completely fresh macOS install on a virtual machine. Then I ran the 54-tabs test on my own Big Sur installation, but with all extensions disabled. To record a usage snapshot ~250 times per second, I used psrecord.

Testet visade att Chrome i genomsnitt tog 290 MB minne i anspråk per flik. Jämför det med Safari som bara tog 12 MB per flik. Det är alltså en skillnad på 24 gånger så mycket RAM-minne för Chrome.

Morten Just gjorde sitt test på en Mac med nyinstallerad macOS ”Big Sur” i en virtuell miljö och verifierade resultatet på en 16-tums Macbook Pro med en Intel Core i9-processor samt 32GB RAM-minne.

Det är som ovan nämnt knappast en nyhet att Chrome använder mycket minne. Tacksamt nog finns bra alternativ för den som vill minska den mängden. Som att använda senaste Microsoft Edge, eller Safari om man vill det. Morten Just har också en Chrome-baserad webbläsare i Flotato som använder en bråkdel av samma minnesmängd som standardwebbläsaren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.