Google arbetar på en konkurrent till Apple AirTag

google logo neon mitchell luo unsplash
Foto; Mitchell Luo, Unsplash

Efter att Apple lanserade AirTag-serien så har intresset för bluetooth-trackers fullkomligt exploderat. Enkelheten med en AirTag har gjort att många köpt på sig de små prylarna och fäst dem på i princip vad som helst, från cyklar till bagage och även människor.

Intresset har blivit så stort att även Google ser ut att vilja ha en del av kakan. Enligt webbsajten 9to5google så finns referenser som pekar på att bolagets Nest-team arbetar på en AirTag-liknande tracker. Kodnamnet är ”Grogu”, vilket är exakt samma namn som den Yoda-liknande varelsen i The Mandalorian.

Lästips: Apple AirTag är bannlyst från det här flygbolaget

Referenserna som hittats ska finnas i koden bakom ”Fast Pair”-tekniken och pekar på en bluetooth-tracker med inbyggd högtalare. Det ska även finnas stöd för Bluetooth Low Energy och Ultra-Wideband.

En stor fördel med Ultra-Wideband är en mycket exakt positionering på korta avstånd. Tekniken används flitigt av Apple i deras produkter (även AirTag-serien) och Google har byggt in stöd i Pixel 6 Pro samt Pixel 7 Pro.

Utmaningen för Google är att få alla Android-telefoner att kunna spåra borttappade bluetooth-trackers lika väl som Apples iPhones gör. Hitta-nätverket är fantastiskt användbart och gör det mycket enklet att hitta en AirTag – alla som har en iPhone, iPad eller Mac-dator i närheten kan plocka upp signalen och berätta för AirTag-ägaren vart den finns med GPS-koordinater.

Lästips: Hitta AirTags med din Android-telefon – Spårarsökare

Om Google ska lyckas med samma grej så måste de både få in tekniken i mobiltelefonerna, funktionen i Android och så klart få med sig alla tillverkarna på köpet.

Det är onekligen mycket praktiskt med bluetooth-trackers. Vi har själva användning av dem till bilnyckeln, husnycklarna, väskor, hörlurs-fodral och mer. Det är busenkelt att se om nycklarna faktiskt ligger i väskan eller om de är kvar på kontoret innan man går hem, utan att behöva rota upp allt ur väskan för att se vad som finns där.

Frågan är – kan Google lyckas lika väl som Apple? Vad tror du?

Via 9to5google

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.