Apple AirTag är bannlyst från det här flygbolaget

airplane flygplan hanson lu unsplash
Foto: Hanson Lu, Unsplash

Om du planerar att använda en AirTag för att spåra ditt bagage när du flyger nästa gång så bör du kolla noga vilket flygbolag du har valt. För det är inte säkert att du får skicka med en AirTag med bagaget.

Det är tyska Luftahansa som har gått ut med en varning om att AirTag är klassificerad som farlig och att bluetooth-spåraren är bannlyst från flygbolaget enligt riktlinjer från ICAO.


Enligt Lufthansa så anses AirTag-serien och andra bluetooth-trackers vara farligt gods och eftersom de har radiosändare så får de inte vara aktiva under tiden de är på flygplanet.

Du får ha AirTag om den ligger incheckad i bagaget

Det här avsnittet är ett tillägg som gjordes 2022-10-10

Efter den stora uppståndelsen kring flygbolaget och bluetooth-trackers så har Lufthansa gått ut med nya detaljer kring förbudet och AirTag.

Det är tillåtet trots allt att checka in ett bagage med en aktiv AirTag enligt webbsajten Airwaysmagazine som kontaktat flygbolaget om den senaste tidens skriverier. Dessutom menar en talesperson för Lufthansa att flygbolaget inte alls har några riktlinjer eller regler som bannlyser AirTag eller andra bluetooth-trackers.

Här fortsätter den ursprungliga artikeln från 2022-10-09

ICAO har inga regler som bannlyser trackers

  • AirTag använder ett vanligt CR2032
  • Radiosändaren i AirTag kan inte störa flygplansutrustning

Efter att tysk media plockat upp nyheten om bannlysningen så har Lufthansa gång på gång tvingats försvara sitt beslut. Och de lutar sig tungt mot riktlinjerna från ICAO.

ICAO (International Civilian Aviation Organization) har dock inga riktlinjer som förbjuder bluetooth-trackers.

Däremot finns reglerat hur batterier av typen lithium-ion får användas på flygplan; exempelvis batteriet som sitter i Macbook-datorer. Det lilla batteriet i din AirTag går inte under samma regler.

lufthansa twitter airtag warning 2022

Lästips: Varning: Batteriet i Apple AirTag kan vara åtkomlig för barn

Apple AirTag använder CR2032 vilket inte är av typen lithium-ion. Och CR2032 är ett vanligt batteri i klassiska, analoga armbandsur – vilka inte är bannlysta av Lufthansa i skrivande stund.

Dessutom är radiofunktionaliteten i en AirTag så begränsad att den omöjligt kan störa den tekniska utrustningen i ett flygplan.

Sannolikt att Lufthansa skäms över borttappat bagage

  • Finns inga regler som kräver att AirTag blir bannlyst på flygplan
  • Experter tror att Lufthansa inte vill att resenärer spårar sina borttappade bagage

Webbsajten AppleInsider skriver att flera internationella experter på flygindustrin har uttalat sig om händelserna, och de säger att bannlysningen inte bygger på några regler från ICAO.

Snarare tror experterna att Lufthansa försöker stoppa möjligheten att spåra borttappat bagage. De vill helt enkelt inte skämmas över att de inte har koll på vart resenärernas väskor tar vägen.

Det är sannolikt att Lufthansa kommer att ändra sin ståndpunkt kring AirTag när pressen ökar och de inte kan använda sig av ICAO för att stärka syftet med bannlysningen. Artikeln uppdateras med vidare information när det finns.

Via AppleInsider

FAQ

Får man ta med AirTag på flyget?

Svaret är normalt ja, men med Lufthansa som ett undantag så gäller det att kolla vad som gäller för enskilda flygbolag.

Är AirTag farlig att ta med på flygplan?

Nej, det finns inget som tyder på att AirTag eller det inbyggda batteriet skulle vara farligt att ta med när du reser.

Kan radiomodulen i AirTag störa flygplanets instrument?

Nej, det finns inget som pekar på att det är ens avlägset möjligt. Sändare och mottagaren är för svaga i spåraren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.