Varningen: Kraschdetektering i iPhone & Watch falsklarmar

apple iphone 14 pro press 2022

En av de stora nyheterna med senaste iPhone 14-serien och Watch Series-modellerna för 2022 är kraschdetektering. En funktion som automatiskt kontaktar räddningstjänsten när användare har varit med om allvarliga bilolyckor och inte kan ringa efter hjälp själv.

Och så långt är funktionen ju riktigt praktisk. Tänk att få hjälp när livet är i fara och man själv är medvetslös eller kämpar för sitt liv. Det finns dock en situation som involverar riktigt höga hastigheter som Apple kanske inte har tänkt på – nämligen berg- och dalbanor.


Kraschdetektering larmar räddningstjänsten när användarna har skoj

Webbsajten 9to5mac skriver att berg- och dalbanor är så våldsamt snabba och tvära i kasten att det lurar kraschdetekteringen i iPhone 14-serien och de senaste Watch-klockorna. Det har gjort att polis, brandkår och ambulans har ryckt ut till nöjesparker i onödan.

Det är så illa att vissa nöjesparker har börjat sätta upp varningar om att användarna inte bör ta med sin mobiltelefon eller smartklocka när de åker berg- och dalbana. Eller att de som åker allra minst bör sätta sina prylar i flygplansläge.

Journalisten och Apple-kännaren Joanna Stern skriver på Twitter om minst sex enskilda incidener där räddningstjänsten i Kings Island har kontaktats från en närliggande nöjespark. I sin tweet kan man lyssna på ett av de meddelanden som skickats från en iPhone till den amerikanska motsvaranden till 112.

I en utförlig artikel på The Wall Street Journal går Joanna igenom många av händelserna tillsammans med de som faktiskt drabbades. Hon nämner även situationer där man har tappat en iPhone från ett fordon i rörelse och att den kontaktat räddningstjänst och kontaktpersoner.

Och det ställer till med stora problem för de som rycker ut till platsen där en krasch påstås ha skett.

Melissa Bour är ansvarig för räddningstjänsten i Warren County och till The Wall Street Journal säger hon att de är mycket vaksamma kring den här typen av samtal och att inga samtal går obesvarade.

Läs hela artikel av Joanna på The Wall Street Journal här.

Apples svar till The Wall Street Journal om händelserna

I ett uttalande till Joanna Steern säger en talesperson på Apple kort och gott att kraschdetekteringen är ”extrekt tillförlitlig i att identifiera allvarliga krascher” och att företaget ”optimerat funktionen för att ge användarna hjälp med minimalt antal falska varningar”.

Angående kritiken om att kraschdetektering varnar i berg- och dalbanor säger samma talesperson att ”tekniken ger sinnesro” och att Apple ”kommer att förbättra den med tiden”.

Det är alltså något av ett icke-svar på kritiken där Apple inte bemöter den överhuvudtaget. Vilket kanske är rimligt på sätt och vis. Det är inte helt oväntat att den snabba, högljudda och ryckiga åkturen uppför och nedför skulle trigga kraschdetektering.

Lästips: Därför ska du köpa iPhone 14 Plus – 6 anledningar (2022)

Så här kan det se ut när kraschdetektering larmar.

Så löser du problemet med falska varningar med kraschdetektering

Om du har en Apple-pryl som stöder kraschdetektering så bör du vara beredd på att den kan felvarna om du är med om situationer som potentiellt kan registreras som en olycka.

Kraschdetektering använder sig av följande indikatorer när de bedömmer situationen:

  • G-krafter
  • Förändringar i lufttrycket
  • GPS
  • Hastighetsförändringar
  • Ljudnivå

Alla fem påverkas starkt i en berg- och dalbana. Så om du vill minimera riskerna så bör du något av följande:

  • Försätt din mobiltelefon och/eller Apple Watch i flygplansläge
  • Stäng av din mobiltelefon och/eller Apple Watch under åkturen
  • Ge din mobiltelefon och/eller Apple Watch till någon som inte åker medan du har roligt
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.