Gmail slutade fungera – miljontals drabbade

google-gmail-logo-2018

Det går inte speciellt bra för Gmail just nu. Mängder av användare runt om i världen vittnar om att de mötes av en 404-sida när de försöker besöka den populära tjänsten. Och flera Is-it-down-sidor rapporterar Gmail som otillgänglig.


  • Gmail, Instagram, Outlook och Office 365 – alla har kraschat inom en sjudagarsperiod
  • Visar på en stor sårbarhet när e-posttjänsterna går ner
  • Säkerhetskopiera alltid dina viktigaste filer till en sekundär plats
  • Rapport: Facebook kan ha 1 miljard falska konton

Gmail är världens mest använda e-posttjänst. Det gör att varje sekunds otillgänglighet påverkar miljontals användare; Google sätts på hårda prov för att säkerställa hundraprocentig tillgänglighet. Vilket givetvis inte är möjligt i alla lägen.

Som den 29 januari då konsumentversionen av Gmail oförklarligt låg nere ett bra tag. Den som granskade G Suite Status Dashboard kunde notera att allt rapporterades som väl fungerande där, så företagsanvändare verkar inte ha drabbats.

På senare tid har flera större tjänster varit otillgängliga i omgångar. Gmail gick ner bara timmarna efter Instagram som inte heller gick att nå, och tidigare påverkades tusentals av att Outlook och Office 365 kraschade.

Tjänsternas krascher vittnar om en stor sårbarhet

Vi är på många vis beroende av att våra e-posttjänster fungerar korrekt. Där samlas i princip hela vårt digitala liv, med lösenord och viktiga dokument, och när tjänsterna går ner förlorar vi kontrollen.


Lästips: Q-Nap har släppt en NAS speciellt för media – här är HS-453DX

Därför är det viktigt att alltid ha en extra säkerhetskopia på din viktigaste data. Lösenord, dokument, fotografier och annan information som absolut inte får gå förlorad. Se till att säkerhetskopiera till en säker plats, antingen lokalt i hemmet (exempelvis på en NAS) eller en annan nättjänst.

Undertecknad använder tre säkerhetskopior på de viktigaste filerna. Google Drive, NAS och till viss mån lokalt på en dator. Alla filer på Google Drive kopieras automatiskt till NAS:en som har två speglade hårddiskar för ytterligare säkerhet.

Hur ser du på att e-posttjänster kan gå ner så enkelt? Är du rädd för att förlora alla dina mejl, och vad gör du i så fall för att skydda dem? Skriv gärna en kommentar och berätta!