Brittisk IT-säkerhetsmyndighet varnar för Windows 7

Windows 7 logo
Windows 7 logo

Brittiska IT-säkerhetsmyndigheten National Cyber Security Centre har gått ut med en varning för operativsystemet Windows 7. Anledningen är att skadlig kod kan spridas mycket lättare när supporten för operativsystemet går ut om mindre än ett år.

  • malwareVänta inte med att uppgradera till Windows 10 – uppgradera snarast
  • Om du fortsätter med Windows 7 bör du formatera hårddisken och ominstallera operativsystemet regelbundet
  • Antivirusprogram och brandväggar hjälper inte till 100 procent
  • Surfa snabbare och säkrare med Cloudflare DNS

När Windows 7 inte längre har stöd från Microsoft slutar det komma säkerhetsuppdateringar. Det betyder att buggfixar som täpper till säkerhetshål inte släpps, och därmed kan hackare nyttja dem fritt utan att någon stoppar dem.

Det stora problemet just nu är att det fortfarande finns miljontals användare som håller fast vid Windows 7. Inte bara hos konsumenter, utan många företag sitter kvar med den nu nio år gamla plattformen.

Och det får brittiska National Cyber Security Centre – en IT-säkerhetsmyndighet som är en del av underättelsetjänsten GCHQ – att utfärda en skarp varning.

Uppgradera till Windows 10 – eller riskera skadlig kod

malware

I uttalandet påminner National Cyber Security Centre om hur snabbt skadlig kod började spridas i en större omfattning när Windows XP inte längre fick uppdateringar. Plattformen exploaterades mycket snabbt och på bred front av cyberkriminella – så pass att Microsoft tvingades släppa extra säkerhetsfixar även efter att stödet löpt ut.

För den som undrar om inte antivirusprogram och brandväggar är till för att stoppa den skadliga kod som sprids så har vi dåliga nyheter. De hjälper bara till viss del. Om inte Microsoft släpper buggfixar är risken stor att den skadliga koden kan gå runt säkerhetsprogrammen (åtminstone till viss mån) och infektera datorn utan att du märker något.

Om du verkligen inte vill lämna Windows 7 så har National Cyber Security Centre några råd. De kommer inte att garantera datorns säkerhet, men minskar risken att drabbas av malware och annat otyg.

5 steg för att minska risken med malware på Windows 7

  1. Ta bort så mycket gammal mjukvara som möjligt från systemet. Alla program, drivrutiner och annat som inte längre uppdateras eller bara inte behövs måste avinstalleras. Du kan göra det manuellt eller använda avinstallerare som Geek Uninstaller och IObit Uninstaller.
  2. Begränsa Windows 7-enheten från att komma åt känslig data. Undvik att besöka webbsajter som Gmail och Outlook där du måste fylla i lösenord som kan snappas upp av keyloggers, och gör inga bankärenden på datorer med Windows 7.
  3. Begränsa åtkomsten till Windows 7-enheten. Använd datorn med Windows 7 så lite som möjligt, kanske till och med bara i absolut värsta fall när det inte finns andra val. Låt inga andra enheter ansluta till Windows 7-datorn, varken över nätverket, USB eller liknande.
  4. Använd säkerhetsprogram och ominstallera regelbundet. Scanna datorn regelbundet och använd brandvägg för att blockera intrångsförsök. Formatera hårddisken och ominstallera Windows 7 regelbundet för att radera eventuell malware som installerats utan att du vet om det.
  5. Gör en plan för att uppgradera till nyare mjukvara och använd EMET. Låt inte tiden rinna iväg utan plan för åtgärd av säkerhetsproblemet med Windows 7 – planera för att uppgradera och gör det inom skälig tid. Företag kan använda EMET för att göra plattformen säkrare tills en uppgradering är klar.

Du kan läsa mer om de olika stegen och se den kompletta guiden här. Notera att den är mer anpassade för företag och organisationer än konsumenter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.