Swift 5 ger mindre appar med iOS 12.2

Apple iOS 12
Apple iOS 12

Apple har släppt en beta-version av iOS 12.2. Med den följer en rad förbättringar – bland annat tar dina appar nu mindre plats på telefonen. Och du har Swift 5 att tacka för det.


Totalt har Apple släppt beta-versioner av fyra mjukvaror: iOS 12.2, tvOS 12.2, watchOS 5.2 och macOS 10.14.4. En av de lite mer anonyma – men inte desto mindre viktiga – nyheterna är stöd för programspråket Swift 5.

För dig som inte vet så är Swift ett programspråk från Apple. Det används till appar och program över samtliga Apples plattformar, och är ett modernare sätt att programmera appar än med exempelvis Java.

Med nya Swift 5 blir apparna både mindre i storlek och laddar snabbare jämfört med tidigare versioner. Detta tack vare så kallat binär kompatibilitet som version 5 är först med av alla Swift-versionerna. Med ett dynamiskt bibliotek kan funktioner cache-lagras i minnet och delas mellan appar.

App-storlekarna minskar med upp till 12 megabyte

Eftersom biblioteket med funktioner inte längre behöver skeppas med varje enskild app (för att säkerställa kompatibiliteten på enheten), så minskar app-storleken rejält. Med upp till runt 12 megabyte närmare bestämt.


Reddit som är på 35,7 megabyte idag kan minskas med 7,5 megabyte till bara 28,2 megabyte. Appen Chirp för Apple Watch väger in på 28,8 megabyte med 11,6 megabyte Swift-bibliotek. När detta tas bort behöver du bara ladda ner 17,2 megabyte.

I det stora hela kommer du få lite snabbare och lite mindre appar, helt enkelt. Och den nyheten gäller inte bara för iOS, utan även tvOS, watchOS och macOS. Alla som har beta-versionen av iOS 12.2, tvOS 5.2, watchOS 5.2 eller macOS 10.14.4 kan prova uppdaterade appar för Swift 5 med mindre storlekar.

Läs mer om programspråket Swift på den officiella webbsajten.