Bluetooth 5.1 – här är nyheterna i nya versionen

Bluetooth logo
Bluetooth logo

Bluetooth 5.1 är nästa stora version av den populära, trådlösa överföringstekniken – och den släpps med stora förbättringar som du behöver känna till. Här är allt nytt med Bluetooth 5.1 som vi känner till idag.


Bluetooth 5.1 har stöd för positionslokalisering. Normalt använder mobiltelefonen GPS och WiFi för att bestämma sin position. Med Bluetooth 5.1 kan telefonen även nyttja Bluetooth för samma sak – dessutom mer avancerat.

Tack vare en ny positioneringsteknik kan Bluetooth 5.1 användas för att bestämma avstånd till anslutna prylar. Och dessutom vi vilken riktning enheterna finns. Det gör det mycket enklare att hitta exempelvis dina borttappade hörlurar eller smartklocka.

Enligt Bluetooth SIG som utvecklar anslutningstekniken ska du kunna hitta anslutna prylar med centimeterprecision. Minst sagt imponerande vågar vi påstå.

Ökad hastighet och bättre energieffektivitet med Bluetooth 5.1

Andra nyheter med Bluetooth 5.1 är förbättringar till Generic Attribute Profile (GATT). En cache-metod som ökar hastigheten och energieffektiviteten mellan en server och en klient. Även Bluetooth-annonsering förbättrats med slumpmässig kanal-indexering.


Bluetooth SIG annonser även en rad mindre förbättringar som du kan läsa om här.

När Bluetooth 5.1 presenterades var det med ett koncept kring hur museum kan använda nya versionen för att dela information om var målningar finns till besökarna. Räkna med att det här kan användas av företag och organisationer för att rikta reklam på något riktigt finurligt sätt.

Det är oklart när Bluetooth 5.1 är redo att släppas till den bredare massan. Redan idag kan utvecklare använda sig av specifikationen, räkna bara inte med att se en större spridning inom den närmsta framtiden.