Path of Exile förlorar stödet för Windows XP och Vista

path of exile logo

Om du spelar Path of Exile på en äldre dator är det här en nyhet du bör läsa noga. Utvecklaren Grinding Gear Games har nämligen beslutet sig för att sluta ge stöd för gamla versioner av Windows och DirectX – och det kan betyda att spelet slutar fungera för dig med tiden.


Enligt ett meddelande på utvecklarens webbsajt kommer uppdateringen till version 3.6.0 att kapa stödet för två operativsystem och en DirectX-version. Närmare bestämt Windows XP, Windows Vista samt DirectX 9.0. Och uppdateringen kommer redan under mars månad.

Det betyder att du har tämligen kort tid på dig att uppgradera din dator om du har någon av de tre på just din dator. Sannolikheten är visserligen extremt liten – Grinding Gear menar att bara 0,1 procent av spelarna faktiskt omfattas.

Många andra utvecklare och spelportaler har redan lagt ner sitt stöd för Windows XP och Windows Vista sedan läge. Inte konstigt egentligen då XP är hela 17 år gammalt, Vista är ett 12 år gammalt operativsystem. De är gamla, osäkra och borde inte användas idag.

Path of Exile fungerar bäst med DirectX 11

Anledningen till att Path of Exile har stöd för DirectX 9 är för att vara kompatibel med Windows XP och Windows Vista. Och eftersom stödet för operativsystemen tas bort kommer även DirectX 9 att försvinna från spelet.


Istället är det DirectX 11 som gäller framöver. En version som är mycket bättre på att hantera skuggor. Och eftersom Path of Exiles spelvärld princip bygger på hur skuggor presenteras i spelet så är det ett stort steg upp.

DirectX 11 presenterar mycket bättre med skuggor jämfört med DirectX 9 med skuggor avstängda.

Du har fram till version 3.6.0 att skaffa en ny dator, eller åtminstone ett modernare operativsystem om du har Window XP / Vista. Efter det kommer spelet inte att starta, och allt du har arbetat för är otillgängligt tills du uppgraderar dig.