Xbox får stöd för DTS:X i spel

dts x logo

Microsoft planerar att släppa en uppdatering till Xbox-konsolerna med stöd för ljudformatet DTS:X. Det har ryktats länge att stödet var på gång, men nu kommer en officiell bekräftelse av Microsofts Steven Wilssens som arbetar med ljudet i spelkonsolerna.


Fördelen med DTS:X är att det är ett objektorienterat ljudformat. Det betyder att du får ett tredimensionellt ljudlandskap som räknar ut var ljudet kommer ifrån och hur det ska riktas mot dig som lyssnar. Låter krångligt? Det är det också, men också väldigt bra.

Det känns som att du är mer i centrum av det som händer. Dessutom kan du få ljud ovanifrån om du har högtalare som stöder det; antingen uppåtriktade som studsar ljudet mot taket eller högtalare fästa i taket. Det ger en helt ny dimension av ljud, vi lovar.

Xbox One-konsolerna har faktiskt haft stöd för DTS:X ända sen 2017, men bara med bluray-filmer. För spel har du kunnat använda Dolby Atmos ett tag; dock bara i ett litet antal speltitlar. Bland annat tungviktarna Assassin’s Creed: Origins och Shadow of The Tomb Raider. Däremot inte DTS:X.

DTS:X släpps till både Xbox och Windows 10

Eftersom DTS:X släpps till Xbox One så kommer stödet även till Windows 10. Inte helt oväntat eftersom de båda produkterna är så tätt sammankopplade, och dessutom har en DTS:X Ultra-app synts i Windows Store vid flera tillfällen. En skarp indikation på att något är på gång.


Och för dig som undrar, DTS:X Ultra är en variant av DTS:X som anpassats för spel. Exakt vilka spel som får stöd för ljudformatet är idag oklart, men vi hoppas på ett betydligt bredare utbud än vad Dolby Atmos har – för det är minst sagt bedrövligt dåligt.

En annan detalj som är oklart just nu är huruvida DTS:X-stödet kommer med stöd för hörlurar. Det vore inte oväntat om det släpps eftersom Dolby Atmos-appen till Xbox One och Windows 10 har stöd för hörlurar.

Det finns inget exakt datum för när Microsoft tänker släppa stödet för ljudformatet. Däremot säger företaget att en uppdatering är att vänta inom de kommande veckorna, vilket är betryggande nära. Först kommer stödet till Windows Insiders, därefter den bredare massan.