Fujifilm X-H2 kan släppas 2022

fujifilm x h1 2018 front

Fujifilm X-H2 kan släppas 2022 med en ny, banbrytande funktion. Det säger en ny rapport från webbsajten Fuji Rumors som menar att de bekräftat sina uppgifter hos flera källor.

Bland annat ska källorna bekräfta att den nya kameramodellen ”kommer under 2022” och att den är ”väl värd att vänta på”.


Vad Fujifilm än planerar att lansera med X-H2 så måste det vara något riktigt storslaget. Den första modellen X-H1 släpptes under 2018 vilket betyder att den har funnits tre år på marknaden nu – och konkurrenterna utvecklas hela tiden.

Lästips: 6 saker du måste veta om Fujifilm X-T4

Och anledningen till att X-H2 inte har släppts än ska ha att göra med en ny funktion eller teknik som källorna menar är banbrytande. Fujifilm har alltså gått och väntat på att denna enskilda sak ska vara redo för marknaden innan kameran kan släppas.

Finns det någon källa på det? Ja, delvis. I en intervju med webbsajten Imaging Resource hintar Toshi Iida, ansvarig för Fujifilms verksamhet i Europa, om något nytt och spännande i serien.

fujifilm xt3 no lens
X-T3 hade bättre videoegenskaper än X-H1 – men också en högre prislapp.

Vi kan bara spekulera kring vad denna nyhet kommer att vara.

Kanske är det en ny kamerasensor eller ett revolutionerande autofokussystem. Kanske har bildstabiliseringen blivit mycket bättre eller något annat trevligt. Vi vet helt enkelt inte idag, och ingen av våra funderingar är något direkt banbrytande i tanken.

Lästips: Bästa objektiven till Fujifilm-kameror (X-T1, X-T2, X-Pro1, X-Pro2, X-T10, X-E2S)

Fujfilm har nästan uteslutande fokuserat på formatet APS-C, med undantag för sina mellanformatskameror. Kanske får vi se en fullformats CMOS-sensor med stapeldesign likt den i Sony A1. Något som skulle pressa upp priset lika mycket som kvaliteten.

Om du går och väntar på att X-H2 ska släppas så får du vänta länge, men kanske är det värt att hålla andan de månader som är kvar. Vad tror du – har Fujifilm verkligen något revolutionerande på gång?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.