Fortnite kan få snyggare grafik när Chapter 2: Season 8 släpps

fortnite logo 2 2020

Vad har hänt? Fortnite kan uppgraderas till senaste Unreal Engine 5 när Chapter 2: Season 8 släpps. Det betyder att spelet kan få bättre grafik med fler effekter och andra godsaker.


  • En automatisk övergång som kommer med en uppdatering till Fortnite
  • Kan ge bättre grafik med snyggare effekter
  • Epic Games har inte kommenterat uppgifterna (vad vi känner till)

Läs mer: Fortnite stöder nu 120 fps med Xbox Series X & Playstation 5

Vad är Unreal Engine 5?

Unreal Engine 5 är senaste generationens grafikmotor från Unreal. Grafikmotorn är anpassad för nyare hårdvara och fungerar bland annat på Playstation 5 samt Xbox Series X. Med Unreal Engine 5 får spelskapare ett komplett verktyg för att skapa spelvärldar med fysik, vädereffekter, landskap och allt annat man kan tänka sig.

Vilken grafikmotor använder Fortnite?

Fortnite använder Unreal Engine 4, eller bara kort UE4. Epic Games som utvecklar Fortnite är generellt snabba på att implementera nya funktioner och grafiska lösningar som introduceras till Unreal Engine. Bland annat använder Fortnite det senaste Niagara VFX-systemet som släpptes med UE4.25 och som gör det enklare att skapa partikeleffekter och kaosfysik.

Läs mer: Nytt prestandaläge i Fortnite på PC gör spelet bättre på långsamma datorer


Vilka fördelar får Fortnite med Unreal Engine 5?

Det finns inga officiellt bekräftade fördelar med övergången till Unreal Engine 5. Epic Games har hittills valt att inte kommentera nyheten, så i skrivande stund går det bara att spekulera kring fördelarna.

Med det sagt så finns några sannolika och tänkbara förbättringar som Unreal Engine 5 kan erbjuda Fortnite-spelarna.

Bland annat förbättrade ljuseffekter, fler detaljer och förbättrad prestanda med högre fps/bildvisningsfrekvens. Det är inte troligt att Epic Games tänker göra om hela grafiken eftersom Fortnite har väldigt egen stil idag.

När kan Fortnite börja använda Unreal Engine 5?

Om nyheten stämmer så kan Fortnite börja använda UE5 redan med Chapter 2: Season 8.

I skrivande stund är Fortnite i Chapter 2: Season 7 och med upp till cirka 12 veckor per säsong så är förändringen inte långt borta. Förutsatt att UE5-övergången faktiskt stämmer.

Chapter 2: Season 7 började den 8 juni. Om det är 12 veckor till nästa säsong så kan den starta senast i september.