Nu kan du prova Windows 11 som beta-version

Windows 11

Microsoft har släppt den första, publika beta-versionen av Windows 11. Den är redo att laddas ner via den officiella webbsajten idag.

  • Har alla funktioner men kan ställa till det med buggar
  • Gratis att ladda ner och prova (om du vågar)
  • Kolla så att du möter kraven

Läs mer: Här laddar du ner Windows 11 ISO-filer

Vad betyder det att Windows 11 är en beta?

Innan Windows 11 släpps till alla datorer och användare så måste Microsoft säkerställa att operativsystemet fungerar så bra som möjligt.

Det gör de bland annat genom att låta ett litet antal utomstående användare testa Windows 11 genom så kallade Insider-versioner som är ofärdiga.

När operativsystemet är så bra att fler tillåts prova så släpps en så kallad beta-version.

Beta-versionen är inte färdig, men alla funktioner finns där och målet är att hitta så många buggar som möjligt för att de ska fixas innan lanseringen.

Är det säkert att prova beta-versionen av Windows 11?

Det finns alltid en risk att något går fel om du använder ofärdig mjukvara.

Beta-versionen av Windows 11 är inte något undantag. Och Microsoft har en historia av att släppa mjukvara som ställer till det för användarna.

Därför ska du aldrig installera beta-versioner på ett sätt som gör att du riskerar att förlora viktig data. Exempelvis dokument, fotografier eller videor som absolut inte får raderas.

Beta-versioner anses generellt vara stabila nog för vanliga användare att prova. Räkna dock med att det kan krångla med okända buggar som ställer till det.

En mycket viktig detalj är också att endast ladda ner Windows 11 från Microsofts webbsajt. Läs mer om varför här.

Kostar det något att prova beta-versionen av Windows 11?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ladda ner, installera och köra Windows 11 i beta-versionen.

Faktum är att många användare av Windows 10 dessutom får den färdiga versionen av Windows 11 gratis när uppdateringen släpps senare under 2021.

Vad är kraven för att använda beta-versionen av Windows 11?

Kraven för att ens kunna installera Windows 11 är snäppet högre än med Windows 10.

Det absolut tyngsta kravet är att du måste ha en dator med TPM-modul. De flesta nyare datorer har en sådan inbyggd i processorn.

Utöver det så krävs en 64-bitars processor på minst 1GHz, 4GB RAM-minne eller mer och 64GB ledigt utrymme på hårddisken.

Datorn måste även ha ett grafikkort som stöder både DirectX 12 och WDDM 2.x.

Läs mer om kraven här.

Kan jag gå tillbaka till Windows 10 efter att ha installerat Windows 11?

Absolut, men du har en kort period på dig att gå tillbaka till Windows 10 igen.

Windows 11 behåller bara filerna som är nödvändiga för att återställa datorn under ett fåtal dagar.

Vi rekommenderar att du endast gör en ren installation av Windows 11. Det betyder att du först rensar hårddisken eller den aktuella partitionen, därefter installerar beta-versionen av Windows 11.

Det betyder också att du måste ha Windows 10 tillgänglig på en skiva eller ett USB-minne så att du kan återställa datorn om du vill sen.

Så här testar du Windows 11 Beta

För att testa beta-versionen av Windows 11 så måste du ha ett Microsoft-konto samt registrera dig som Insider-testare. Det är gratis och du hittar all information som behövs på denna sida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.