Nytt prestandaläge i Fortnite på PC gör spelet bättre på långsamma datorer

Fortnite

Epic Games uppdaterar Fortnite på PC med ett nytt prestandaläge kallat Performance Mode. När det är aktiverat ställs grafikinställningarna så att bildvisningsfrekvensen maximeras på äldre och långsammare datorer.

Prestanda är mycket viktigt i spel som Fortnite. Att spela med en låg bildvisningsfrekvens kan snabbt bli förödande för både spelupplevelsen och hur väl man klarar sig under matcherna.

För att råda bot på det problemet för spelare vars datorer ligger på gränsen till att klara minimumkraven så har Epic Games arbetat på ett nytt Performance Mode.

Det är ett prestandaläge som drar ner kvaliteten på grafiken för att avlasta både processorn och grafikkortet. Målet är att pressa upp bildvisningsfrekvensen till minst 60 fps.

Epic Games visar nyttan med Performance Mode i ett testexempel. På en dator med processorn Intel i5-8265U (1.6 GHz), 8 GB RAM-minne och den integrerade grafikkretsen UHD Graphics 620 hoppade de från 24 FPS till hela 61 FPS. Det en enorm skillnad.

fornite performance mode 720p 2020
Fortnite med Performance Mode och lågupplösta texturer i 720p.

När de tog en snäppet långsammare dator med en A10-5745M APU (2.1 GHz), 6 GB RAM-minne och integrerade grafikkretsen Radeon HD 8610G så gick de från knappt spelbara 18 FPS till 45 FPS.

Enligt Epic Games bör du ha 6 GB RAM-minne som absolut minimum och helst en snabb SSD-disk i datorn.

En annan nyhet är att spelare äntligen kan välja att inte installera de högupplösta texturerna till Fortnite. Det betyder lägre grafikkvalitet, men också högre bildvisningsfrekvens och 14 GB mindre filer på lagringsenheten.

Utan de högupplösta texturerna tar Fortnite Core och Battle Royale tillsammans 17 GB i anspråk.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.