Förslag på endast elbilar i centrala Göteborg

Tesla Model X

Fossilbilarna kan vara på väg att fasas ut från Göteborgs centrum. Med ett nytt styre i staden så har ett förslag tagits fram som säger att endast elbilar får köra i innerstaden.

Nyheten presenterades under en presskonferens där det rödgröna blocket och styret i Göteborg avslöjade sina planer. Det handlar om införandet av en miljözon av klass 3 innanför vallgravarna, vilket i praktiken innebär att endast elbilar och bränslecellsfordon får köra där.

Lästips: Jailbreaka din begagnade Tesla och få tillgång till alla funktioner

Tunga fordon som är laddhybrider undantas

I presentationen visades även att vissa tunga fordon som inte är rena el- eller bränslecellsfordon får köra där, men då måste de vara så kallade laddhybrider.

Någon tidslinje för när förarbetet till ett faktiskt regelverk kan vara klart finns inte. Du behöver alltså inte räkna med att den nya, (eventuellt) kommande begränsningen slår igenom i närtid.

Det är inget som sker 1 januari nästa år.

Karin Pleijel, Miljöpartiet

Det är en tydlig skillnad mot en liknande förändring i Stockholm som istället har tydliga tidsramar.

I Stockholm vill man att endast elbilar ska få framföras i innerstaden från 2026. Redan 2024 så börjar enskilda gator bit för bit att klassas som miljözon av klass 3, tills hela innerstaden omfattas. Även här är förslaget att tunga fordon av typen laddhybrider ska tillåtas.

Lästips: Tesla-ägare spränger hellre bilen än att betala för svindyra reparationer

Via alltomelbil

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.