Fel WiFi-namn är farlig för din iPhone

WiFi-namnet "%p%s%s%s%s%n" kan ställa till det rejält

Kraschad iPhone 5

Fel WiFi-namn kan gör att din iPhone slutar fungerar med WiFi överhuvudtaget. Det noterade Twitter-användaren Carl Schou vars iPhone anslöt till ett WiFi med namnet ”%p%s%s%s%s%n”.

  • Kan tvinga till fabriksåterställning eller nätverksåterställning
  • Skapade en ändlös anslutningsloop mot routern
  • Flera kraschbuggar i iOS de senaste åren

Läs mer: iOS 14.7 har problem med SIM-kort – svårt att ringa med iPhone

Tvingades till fabriksåterställning av mobiltelefonen

När Carl Schou anslöt sin iPhone ett WiFi-nätverk med ”%p%s%s%s%s%n” så noterade han att mobiltelefonen började uppvisa ett konstigt beteende.

WiFi-anslutningen blev ostabil och hamnade i en ändlös loop med anslutning och frånkoppling till routern.

Det enda sättet Carl kunde bryta den ändlösa loopen var genom att fabriksåterställa mobiltelefonen. Inte det värsta som kunde hända, men det är så klart inte speciellt roligt.

En annan Twitter-användare menar att Carl kunde ha löst problemet genom att bara återställa nätverksinställningarna. Det finns dock inga bekräftade uppgifter om det i skrivande stund.

Inte heller är det klarlagt varför Carl döpte WiFi namnet till något så konstigt som ”%p%s%s%s%s%n” från första början.

Inte första kontroversen kring iPhone och WiFi

Apple har haft en del kontroverser kring WiFi på deras mobiltelefoner.

I december 2020 identifierade säkerhetsforskare sårbarheter i iOS som gjorde att mobiltelefonerna var sårbara över WiFi.

Och WiFi-buggen är inte första som fått iPhones världen över att betee sig konstigt. 2017 hittades en allvarlig bugg i iOS som gjorde att Messenger kunde kraschas med en enkel fil.

2016 kunde videofiler krascha iOS med enkelhet. Buggar är inte ovanligt i operativsystem, och Apple har tacksamt nog inte tvingat sina användare att stå ut med speciellt många.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.