AMD slutar uppdatera drivrutiner till äldre grafikkort & processorer (juni 2021)

sapphire radeon r9 fury

AMD meddelar att grafikkort äldre än Polaris-serien slutar att få uppdateringar. Nyheten släpptes i samband med att AMD släppte Radeon Software Adrenalin 21.6.1 under tisdagen.

  • Från Radeon HD 7700 till Radeon R9 Fury påverkas
  • Sista versionen med officiellt stöd är 21.5.2
  • Även flera processorer omfattas av stödstoppet

Läs mer: AMD-drivrutiner till Windows 10 kraschar datorer med meddelandet ”INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE”

Fidelity FX Super Resolution (FSR) är släppt

Den största nyheten med Radeon Software Adrenalin 21.6.1 är för innehavare av senaste generationens grafikkort från AMD.

Nya uppdateringen introducerar nämligen stöd för uppskalningstekniken Fidelity FX Super Resolution (FSR) – en teknik som konkurrerar med DLSS från Nvidia och som fungerar på grafikkort från både AMD och Nvidia.

Förutom att sätta grunden till framtiden med Fidelity FX Super Resolution så markerar Radeon Software Adrenalin 21.6.1 även början på slutet för en hel rad äldre grafikkort från AMD.

Beginning with the release of Radeon™ Software Adrenalin 21.6.1 today, we are moving the following graphics products to a legacy model, with no additional driver releases planned. Their final supported driver will be Radeon Software Adrenalin 21.5.2. – AMD:s support

Mer specifikt de tre första generationerna med grafikkort som använder Graphics Core Next (GCN)-arkitekturen.

Det inkluderar bland annat Radeon HD 7700 och hela vägen fram till Radeon R9 Fury. Den som använder den integrerade grafikkretsen i processorer ur AMD A-, Pro A-, Athlon- och Sempron-serierna påverkas också.

Du hittar en komplett och tydligt uppdelad lista med alla påverkade grafikkort och processorer på AMD:s officiella supportsida.

Läs mer: Nvidia lägger ner stödet för GTX 600 och GTX 700

Alla grafikkort och processorer fortsätter att fungera som tidigare

Nämnvärt är att även om du har ett grafikkort eller en processor som omfattas av den här nyheten så är det inte slutet riktigt än. Alla modeller fortsätter att fungera även utan nya uppdateringar till drivrutinerna.

Skillnaden nu är att de inte får optimeringar för nya spel, buggfixar eller liknande. Funderar du på att uppgradera ditt grafikkort eller din gamla processor så kan det vara hög tid att slå till på nyare hårdvara inom kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.