Nvidia lägger ner stödet för GTX 600 och GTX 700

nvidia geforce gtx 760ti

Nvidia lägger ner allt stöd för de gamla grafikkorten i serierna GTX 600 och GTX 700. Nyheten kommer bara kort efter att Nvidia bekräftat att de slutar uppdatera sina drivrutiner för Windows 7, 8 och 8.1.

  • Alla berörda modeller är från 2012 respektive 2013
  • Finns undantag i GTX 700-serien
  • Hög tid att uppgradera till nyare modeller

Läs mer: Skärmen blir svart med Nvidia G Sync – här är lösningen

Det är inte några nyare grafikkort som hamnat i kylan hos Nvidia. Serierna Geforce GTX 600 introducerades tidigt under 2012 medan GTX 700 kom nästan ett år senare. Det är alltså nio respektive tio år gamla modeller som inte längre har stöd i kommande drivrutiner från Nvidia.

Nyheten betyder att samliga grafikkort från Nvidia som baseras på Kepler-arkitekturen slutar att få Game Ready-drivrutiner. Sista uppdateringen släpps den 31 augusti 2021.

Det är samma datum som sista uppdateringen för Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1 släpps.

Undantag för Maxwell-korten i GTX 700-serien

Anledningen till att Kepler-modellerna exkluderas från kommande drivrutiner är enkel. Enligt Nvidia är korten så gamla att det inte finns någon anledning att uppdatera drivrutinerna för dem. Inte minst då korten inte fungerar väl med lågnivå-APIer som Vulkan och DirectX 12.

Notera att det finns undantag till vilka modeller i GTX 600- och 700-serierna som förlorar stödet. 

Eftersom det bara är Kepler-modellerna som omfattas så fortsätter exempelvis storfavoriten GTX 750 Ti att underhållas med nya drivrutiner. Den modeller använder nämligen nyare Maxwell-arkitekturen. Även GTX 745 och vanliga GTX 750 använder nyare arkitekturen.

Läs mer: Du kan inte bryta kryptovalutor med Nvidias nya RTX 30-modeller

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.