Du kan inte bryta kryptovalutor med Nvidias nya RTX 30-modeller

nvidia geforce rtx 3000 illustration 2020

Alla kommande kort i Nvidias RTX 30-serie kan vara begränsade så att de inte fungerar för brytning av kryptovalutor.

Vilket kanske inte är oväntat eftersom de som bryter kryptovalutor professionellt köper upp stora mängder kort som annars skulle ha nått gamers världen över.

Lästips: Nu skeppas RTX 3080 Ti till återförsäljarna i USA

Enligt uppgift planerar Nvidia att släppa helt nya, reviderade kort i RTX 30-serien – och då menar vi samtliga modeller – för att kraftigt begränsa stödet för att bryta kryptovalutor som bitcoin.

Mest intressant just nu är RTX 3080 Ti som väntas komma i maj med ett nytt, omarbetat kretskort från Nvidia. Förutom att ha uppskruvade klockfrekvenser, fler CUDA-kärnor och mer VRAM så är kortet fysiskt begränsat för kryptovalutbrytare.

Det är ett drag som både ska göra korten mindre attraktiva av ”fel” typ av köpare, samtidigt som Nvidia vill locka professionella användar till sin nya grafikkortsserie som – hör och häpna – är anpassad helt för att bryta just kryptovalutor.

När de nya, begränsande korten kommer är oklart. Vad som däremot är helt klart är att den här nyheten inte kommer att göra att massvis med grafikkort stannar på hyllorna så att gamers kan köpa dem. Men kanske hjälper det lite?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.