Videofiler kan krascha din iPhone — allvarlig bugg tvingar IOS på knä

apple iphone ios video krasch

Det räcker med att spela upp fel video i fem sekunder på din iPhone så kraschar telefonen. Och det har fått många att ifrågasätta kvaliteten på koden bakom operativsystemet iOS.

Buggen som ligger bakom kraschen upptäckets av användare på webbsajten Reddit och allt som krävs är att du spelar upp en speciell MP4-fil. Webbsajten The Verge har testat buggen på flera versioner av iOS 10.x och alla är påverkade.

Videofilen kan levereras till telefonen på flera olika sätt, exempelvis via Facebook Messenger eller MMS. Det gör ingen egentlig skillnad. Mobiltelefonen kraschar och det sker inte direkt efter att videon spelat. Det dröjer ett tag.

Faktum är att du kan titta klart på video och sen klicka dig runt i iOS innan något händer. Men när det väl sker går operativsystemet ner hårt och telefonen måste startas om.

Anledningen till att systemet kraschar är att videon försöker loopa, alltså starta om på nytt hela tiden, även när mediaspelaren är nerstängd. Något iOS inte kan hantera på ett bra sätt.


Lästips: Textmeddelandet som kraschar din Iphone


Det här är bara en av flera buggar som hittats i iOS där något så enkelt kan krascha operativsystemet. I flera fall har en enkel rad med text fått systemet på fall.

Vi gissar att Apple arbetar med en buggfix som skickas ut inom kort, och tills dess bör du undvika att klicka på länkar till videor som du inte vet vilka är.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.