Stora nyheter släppta till Instagram — live-video och direktmeddelanden som försvinner

Instagram Logo 950x500

Instagram har uppdaterats med två nya funktioner. Den ena är live-video och den andra direktmeddelanden som kan försvinna när de lästs. Tunga nyheter som slår direkt mot konkurrenter som Periscope och Snapchat, men också Facebooks egna livevideo vilket öppnar för en spännande framtid.

Jämfört med Facebook Live och Periscope så är möjligheten att strömma live video med Instagram begränsad. Det går inte att återse en liveströmmad video och så fort strömmen stängs ner försvinner också videon. Inget sparas i Instagram för andra att se i efterhand.

Det här är ett designval från Instagrams sida så inget misstag på den punkten. Att videorna tas bort direkt kan jämföras med att Periscope initialt tog bort strömmade videor efter 24 timmar, något som senare ändrades till permanent lagring. Så Instagram kan alltid ändra sig i efterhand.

Funktionerna som släppts rullas ut långsamt på alla marknader och många saknar dem fortfarande i sina applikationer. När du har fått dem kan du starta Instagram Stories, svepa fram till live-tabben och klicka på knappen för att starta en video.

Enda sättet att ge respons på en video som tittare är att trycka fram hjärtan som seglar fram över skärmen och skriva små kommentarer. Även den som strömmar videon kan skriva egna kommentarer. Det går även att fästa vissa kommentarer överst i kommentarsfältet. Givetvis kan man även blockera och anmäla trakasserier direkt under inspelningen.

 

Nyheterna till Instagram Direct

Instagram Direct som är bildtjänstens plattform för att skicka meddelanden ger nu större kontroll åt avsändaren. Det är lite som att skicka Snapchat Stories men istället för att vara låst till en mottagare får du nu möjlighet att skicka till en hel grupp.

Applikationen kommer också komma ihåg vilka grupper du använt tidigare så att du kan fortsätta uppdatera dem med nya bilder och textmeddelanden. Mottagare kan titta på dem en gång och svara på dem en gång, sen är meddelandet borta för alltid.

Och skulle någon ta en skärmdump (vilket vi vågar påstår är en ganska stor risk ändå) så berättar Instagram för dig att så skett. Åtminstone om någon tar den vanliga, officiella vägen via knapparna på telefonen.