Facebook lägger ner podcasts – berättar inte för användarna

Facebook

Facebook lägger ner sin podcast-plattform. Det meddelar webbsajten Bloomberg som skriver att plattformen stängs den 3 juni 2022. Det betyder att både den centrala hubben för ljudinnehål och Soundbites tas bort.

Redan idag begränsas eller stoppas användarna helt från att ladda upp nya avsnitt till plattformen. Och nyheten går helt emot vad moderbolaget Meta meddelade tidigare i april när de satsningar på poddar och ljud i allmänhet.

Lästips: Apoteket delade känslig data om sina kunder med Facebook

Istället för att hålla podcast-plattformen vid liv så väljer Facebook att satsa på andra initiativ. Exakt vilka det är återstår att se.

I ett uttalande till Bloomberg säger Meta att ”vi hela tiden utvärderar funktionerna vi erbjuder så att vi kan fokusera på de mest meningsfulla upplevelserna”. Uppenbarligen är poddar inte meningsfullt för Meta.

Facebook säger i ett uttalande till sina partners att de inte planerar att berätta för användarna om nedstängningen. Istället är det upp till respektive podcast att berätta om det för sina lyssnare, och samtidigt hänvisa dem till andra plattformar.

Live Audio Rooms kommer att integreras med Facebook Live inom en överskådlig framtid.

Lästips: Aggressiv nätfiskeattack mot Facebook-användare – vill komma åt lösenord

Det är en intressant vändning att Facebook och Meta slutar med podcasts på det här sättet. Och med ett så tydligt stopp nästan utan förvarning.

Tungviktare inom podcast-världen, som Spotify, har vuxit sig stark inom poddandet de senaste åren och Amazon är på köptåg för att hitta podcast-nätverk som stärker deras position. Nu senaste köpte Amazon bland annat nätverket Wondery och Clubhouse för en okänd summa pengar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.