Expandera lagringen i din Playstation 5 med en extra SSD– möjligt sommaren 2021

Playstation 5

Sony öppnar för expansion av SSD-lagringen i Playstation 5. Under sommaren 2021 väntas den japanska speljätten släppa en uppdatering till mjukvaran i Playstation 5 som gör det möjligt att installera en sekundär lagringsdisk.

  • Via uppdatering till firmware-mjukvaran i spelkonsolen
  • Bara 667GB ledigt direkt ur lådan är på tok för lite
  • Uppdateringen öppnar för snabbare fläkthastigheter
  • Oklart exakt när uppdateringen kan vara redo (kanske sommaren 2021)

I båda varianterna av Playstation 5 sitter en fast SSD-enhet samt en extra modulplats för M.2 NVMe-enheter. Den extra platsen är i skrivande stund inaktiv och kan inte användas, men det kan vara på väg att ändras.

Enligt webbsajten Bloomberg har Sony planer på att aktivera M.2-platsen i Playstation 5 via en vanlig uppdatering av mjukvaran i spelkonsolen. Redan till sommaren kan uppdateringen släppas enligt sajtens uppgifter.

Lästips: Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?

Att kunna använda den andra M.2-platsen är hett efterlängtat. Playstation 5 har en försvinnande liten 825GB SSD-enhet som bara lämnar 667GB ledigt utrymme direkt ur lådan. Med tanke på att vissa spel kan ta uppåt 150-200GB så är det oförsvarbart lite plats.

Genom att uppgradera enheten med nytt, supersnabbt lagringsutrymme som dessutom är mycket större så öppnas fler möjligheter för Playstation 5-användarna att behålla redan installerade spel när de vill ladda ner nya, PS5-optimerade titlar.

Samma firmware-uppdatering ska även göra det möjligt att köra spelkonsolens inbyggda fläktar i en högre hastighet än vad de klarar idag. Det öppnar för lägre temperaturer och lägre risk för sämre prestanda via underklockning om systemkretsen och grafikkretsen blir överhettade.

Lästips: Varningen: Minnesmodulerna till Playstation 5 blir extremt varma

Det är oklart exakt när uppdateringen kan släppas och vilka andra förbättringar den erbjuder. Nämnvärt är att Sony inte vill bekräfta något till Bloomberg i skrivande stund.

”As previously announced, we are working to enable M.2 SSD storage expansion for PlayStation 5. The timing has not been announced and details will be shared later.”

Är det här en uppdatering du gått och väntat på? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.