Allvarlig fel i Apple M1-bestyckade datorer – sliter ut SSD-disken

apple mac mini 2020 m1

Mac-datorer med Apple M1 har en allvarlig felaktighet som gör att den inbyggda SSD-disken slits snabbare än normalt. Du kan själv kolla om din dator omfattas av problemet.

  • Gäller ett litet antal datorer
  • Du kan själv se om din dator omfattas
  • Kan minska livslängden med flera år
  • Indikation på att swap-filen är en del av felet

Det ska enligt uppgift bara vara en handfull användare av Apple M1-bestyckade datorer som är drabbade. Men de som påverkas kan i värsta fall se livslängden på datorerna på minska med flera år.


If this is accurate, some of these machines aren’t going to last half a year.

Problematiken som uppstått är macOS skriver abnormalt mycket till SSD-disken, vilket ökar slitaget och minskar livslängden. Varför det skrivs mer än nödvändigt är inte helt klarlagt.

Lästips:

Det finns indikationer på att det kan vara swap-filen som är problemet. En swap-fil innehåller temporär data som egentligen ska ligga i RAM-minnet, men som inte får plats och därför måste skrivas på SSD-disken.

Se det som en sömlös förlängning av RAM-minnet helt enkelt. För att se om din dator är drabbad av problemet så kan du öppna Terminalen och köra följande kommando:

brew install smartmontools && sudo smartctl --all /dev/disk0

När du kör kommandot uppdateras först appen Homebrew, därefter kontrolleras din SSD-disk. Vad du ska kolla efter i listan som visas på skärmen är ”Percentage Used:”. Vår Macbook Pro som är från 2017 (och därmed en Intel-bestyckad modell) har använt 17 procent av sin beräknade livslängd.

apple m1 ssd status smartmontools
Bildkälla: Twitter

Det är helt normalt och inom alla rimliga nivåer. Och kan jämföras med resultatet som Twitter-användaren William Li fick – vilket är 10 procent efter bara 60 dagars användning.

Den stora frågan nu är vad som orsakar problemet och huruvida Apple är villiga att ersätta drabbade användare. Att en dator bara håller 2 till 3 år i de dåliga fallen är oacceptabelt, speciellt då SSD-enheten är fastlödd och inte kan ersättas enkelt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.