Enklare att skapa din egen podcast med Spotify (nytt verktyg)

Spotify

Snart blir det enklare än någonsin att skapa sin egen podcast med hjälp av Spotify. Musiktjänsten förbättrar sin vanliga app för musikstreaming så att du kan ladda upp dina podd-avsnitt direkt via appen – utan att du behöver en tredjepartsapp eller tjänst.

Spotify har investerat stort i podcast-universumet de senaste åren med många stora köp och investeringar.

Bland annat har tjänsten köpt flera podcast-nätverk och implementerat dem i sitt eget utbud, och även investerat stort i högprofilerade podcast-profiler som Obama-familjen och Joe Rogan.

Spotify storsatsar på ljudböcker

Förbättrar upplevelsen vid uppladdning av podcast-avsnitt

Vad Spotify däremot inte har investerat tillräckligt i är upplevelsen och processen när man skapar sin egen podcast på tjänsten. Just nu är hela tillvägagångssättet begränsat till en separat, men officiell, Spotify-app kallad Anchor.

Med ett nytt och förbättrat verktyg som är implementerat i Spotifys huvudapp så förenklas hela processen rejält för användarna.

Spotify testar just nu en helt ny väg för skapandet och uppladdning av podcast-avsnitt på sin plattform – direkt via den egna Spotify-appen. Just nu får användare i Nya Zeeland testa möjligheten och vad vi ser just nu så är den initiala kritiken positiv.

Direkt i Spotify-appen finns en ”+”-knapp som får alternativet ”Record Podcast” på utvalda marknader. Tryck på den och du kan skapa ditt podcast-avsnitt i antingen en enda inspelning eller uppdelat på flera.

När avsnittet är färdiginspelat så kan du redigera avsnittet med en rad olika verktyg, bland annat trimma tystnader, klippa bort oönskade delar och mer. Det går även att lägga till bakgrundsmusik.

Spotify samarbetar med Netflix om soundtracks & spellistor

Testas just nu i Nya Zeeland

Spotify är inte redo att släppa sin nya funktion och process globalt riktigt än. Just nu pågår ett test på Nya Zeeland och därefter, om allt går väl, så får vi förhoppningsvis se en bredare utrullning.

Idag har alla stora podcasts en egen, väl inarbetade process för att skapa podcast-avsnitt, redigera dem och ladda upp på olika plattformar. Det är inte sannolikt att de vill använda sig av Spotifys egna verktyg för att hantera sitt innehåll på tjänsten.

Därför är det mer troligt att det nya verktyget är helt inriktat på den bredare massan med musiklyssnare som kanske aldrig har gjort en podcast tidigare. Det blir en enklare väg med färre hinder, men också en inlåsning hos Spotify.

Det blir spännande att se om Spotify kan lyckas attrahera fler till att göra egna poddar, men frågan är om det nya verktyget upplevs som tillräckligt funktionsrikt för att behålla de som tar stegen bortom sina första avsnitt.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.