Apple minskar tillverkningen av iPhone 14 med 10 %

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Den som är långsam med att beställa Apples senaste mobiltelefoner kort efter lanseringen får ofta vänta några veckor innan telefonen dyker upp vid dörren. Efterfrågan är normalt mycket hög och det gäller att vara kvick i fingrarna om man vill ha ett exemplar när nya modeller släpps.

Med 2022 års modeller så kanske vi får räkna med att det blir extra svårt att lägga händerna på ett exemplar. Apple har nämligen minskat tillverkningen av de nya iPhone 14-modellerna med hela tio procent. Det skriver webbsajten DigiTimes som även menar att anledningen är problem med försörjningskedjan av komponenter och material.

Industrikällor till DigiTimes säger att tre stora kunder till kretstillverkaren TSMC har justerat sina beställningar. En av dem är Apple som alltså dragit ner på iPhone 14-tillverkningen med tio procent. Den initiala beställningen låg på 90 miljoner mobiltelefoner, vilket alltså minskar med cirka 9 miljoner.

AirPods Max blir märkbart bättre med iOS 16

apple iphone 12 ios 2021 unsplash frederik lipfert
Det är oklart om iPhone 14 har samma flärp högst upp på skärmen som denna iPhone 12 har. Foto: Frederik Lipfert, Unsplash

Konflikter i olika rapporteringar om efterfrågan

Tidigare har Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo rapporterat att efterfrågan på iPhone 14 är mycket hög på den kinesiska marknaden.

Ming-Chi Kuo säger också att kinesiska distributörer är villiga att göra höga förhandsbetalningar för att säkerställa tillräckligt många leveranser av Apples kommande mobiltelefoner.

I en tweet säger analytikern att förhandsbetalningarna är ”significativt högre” än inför lanseringen av iPhone 13 och dubbelt så höga i vissa områden.

Den höga efterfrågan i Kina ”kan reducera marknadens oro över riskerna med att beställningen på iPhone 14 inte är tillräckliga efter lanseringen”.

Radera fler appar i din iPhone med iOS 16

nvidia gtx gaming computer unsplash siednji leon
Nvidia kan inte skeppa tillräckligt många grafikkort då färre än väntat vill uppgradera eller köpa en ny dator. Foto: Siednji Leon, Unsplash

Generellt lägre efterfrågan på elektronik än förväntat

Rapporten från DigiTimes pekar även på att efterfrågan på elektronik just nu är mycket lägre än tillverkarna förväntat sig.

Exempelvis har AMD och Nvidia begärt att få ett mindre antal tillverkade krets och produkter av TSMC. Det är något som TSMC har vägrat att gå med på och istället kontrat med att planerade leveranser kan skjutas fram till första kvartalet 2023 som längst.

Det är alltså inte bara problem med tillverkningskedjan som ställer till det för de stora aktörerna, hela marknaden är nedåtgående när konsumenterna håller hårdare i plånboken.

Via DigiTimes och BGR

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.