Elgato Facecam – dyr webbkamera med 1080p & 60fps

elgato facecam front 2021

Elgato Facecam är en minst sagt intressant webbkamera, men kanske inte av den anledningen som Elgato hoppats på. Den här webbkameran är rejält dyr men står inte ut på något sätt jämfört med konkurrenterna.


Läs mer: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Facecam är första webbkameran från Elgato

Elgato har många spännande produkter för streamers som vill berika sina videoströmmar på olika sätt. Från belysning till USB-mikrofoner, ljusslingor och kontrollenheter för att styra inspelning av exempelvis gamingsessioner.

Hittills har Elgato inte haft någon dedikerad hårdvara för videoinspelning. Det har tvingat användarna att antingen använda sin mobiltelefon och appen EpocCam, alternativt köpa en extern kamera från en annan tillverkare.

Med nya webbkameran Facecam så kompletterar Elgato sitt redan breda utbud av hårdvara så att användarna kan investera sig helt i tillverkarens sortiment – även för videoinspelning.


Läs mer: Dell UltraSharp 4K – webbkamera med 4K, AI och Windows Hello

elgato facecam front 2021 1
Bild: Elgato

Elgato Facecam stöder 1080p med 60fps

Elgato Facecam är en intressant produkt i en kategori som länge varit underutvecklad i sina produkter. Designmässigt är Elgato Facecam riktigt snyggt designad med matt, svart utsida som är bekvämt nedtonad jämfört med många andra webbkameror.

Längst fram sitter en lins med fast brännvidd på 24 millimeter (motsvarande 35 millimeter på fullformatskamera), maximal bländare på f/2.4 och fixerad fokus. Även synfältet är fast på 82 graders.

Bakom linsen sitter en Sony STARVIS-sensor som kan spela in i 60fps med maximal upplösning på 1080p.

Det är inte utmärkande på något vis då flera andra produkter på marknaden redan klarar det; bland annat Razer Kiyo Pro, Logitech StreamCam och Dell UltraSharp. Den sistnämnda klarar dessutom upp till 4K om du behöver det – för samma pris!

Läs mer: Anker PowerConf C300 – ny webbkamera med 1080p/60fps & AI

Elgato Facecam saknar inbyggd mikrofon

Elgato Facecam saknar inbyggd mikrofon. Normalt skulle vi säga att det är en nackdel, men här vill vi istället mena att du hellre klarar dig utan en sådan i webbkameran.

Skaffa en riktigt bra USB-mikrofon istället så kommer alla som tittar på din videoström eller deltar i videomötet att tacka dig för det. Mikrofoner i webbkameror är sällan speciellt bra och vi lägger hellre lite extra på en bra, extern mikrofon.

Tips på bra USB-mikrofoner är Rode NT-USB, Razer Seiren-serien och Blue Yeti X.

Visst kostar det lite extra, men skillnaden mot mikrofoner i webbkameror och de som används i bärbara datorer är stor.

elgato facecam back 2021
Bild: Elgato

Elgato Facecam stöder Windows och macOS

Elgato Facecam kan användas med både Windows och macOS. Du behöver inte ens några speciella drivrutiner.

Vill du nyttja alla funktioner, inställningar och liknande behöver du Elgatos tredjepartsmjukvara Camera Hub. Det är ett kostnadsfritt verktyg som finns till båda operativsystemen.

Med Camera Hub kan du exempelvis ställa in den digitala zoomen, ändra exponering, vitbalans och temperaturen på bilden. Du kan även spara inställningarna och lagra dem direkt på webbkameran om du vill.

Notera att Camera Hub i skrivande stund är i version 1.0. Det betyder att mjukvaran är mycket ny och kan behöva framtida uppdateringar för bästa prestanda och stabilitet.

Ladda ner Camera Hub här

Anslutningen till datorn sker med USB-C (USB 3.0 krävs). Hyggligt nya datorer bör inte ha några problem med anslutningen, men om du stöter på problem kan ett instickskort för extra USB-portar vara nödvändigt.

Elgato Facecam har ett fysiskt linsskydd

För integritetsmedvetna finns ett tillhörande, fysiskt linsskydd som medföljer webbkameran.

Enligt en undersökning om rädslan för att obehöriga ska spionera via webbkameran sade hela 35 procent av deltagarna att de täcker webbkameran med ett fysiskt föremål för att hindra spioneri.

Det är välkommet att Elgato inkluderar just ett fysiskt linsskydd för både integritetsskydd och för att minska risken för skador på linsen. Om det rättfärdigar kostnaden på 200 euro? Nja…

Om du redan har investerat dig i Elgatos andra produkter så kan vi absolut tänka oss att Facecam är ett bra val, även för 200 euro. Du får trots allt 1080p med 60fps, vilket borde vara minimum idag, och en nyare Sony-sensor.

Vi hade gärna sett en justerbar synvinkel istället för en fast på 82 grader, men för de absolut flesta lär det inte påverka valet. Det saknas både HDR och Windows Hello-stöd, vilket vi gärna hade sett för den höga prislappen, men kanske kan de andra egenskaperna väga upp den delen.

Vad tror du om den här webbkameran? Skriv en kommentar och berätta om dina tankar!