Detaljen som gör att Apple Studio Display är stabil på skrivbordet (utan vibrationer)

apple studio display front 2022
Bild: Apple

Studio Display är något av en udda skärm oavsett hur man vänder på den.

Den har samma gamla 5K-skärmpanel som fler år gamla 27-tums iMac, 64GB inbyggt lagringsutrymme och en fullversion av iOS. Och allt drivs av en A13 Bionic vilket gör skärmen kraftfullare än många mobiltelefoner på marknaden idag.

Dessutom huserar skärmen sex högtalare, tre mikrofoner och en webbkamera som klarar 1080p, vilket gör skärmen till ett riktigt kraftpaket på alla nivåer. Och det finns en extra detalj som tar det hela ett steg längre – skärmfoten.

Skärmfoten till Studio Display är makulöst designad och tillverkad för extra hög stabilitet så att skärmen inte vickar eller svajar från vibrationer i bordet.

Läs mer: Apple erkänner: Webbkameran i Studio Display fungerar dåligt (fix på gång)

Med tanke på (den skyhöga) prislappen så är en stabil skärmfot allra minst att förvänta sig tycker vi. Men det är inte allt.

Eftersom skärmen har sex högtalare så har Apple byggt in en vibrationsminskande teknik som neutralisera vibrationerna från högtalarna innan de resonerar i resten av skärmen.

Och de gör det med fyra diskanter som är motbalanserande till de andra sex högtalarna.

Resultatet? En skärm som är helt blixtstilla oavsett hur du placerar den och utan vibrationer som resonerar genom skärmens metallhölje.

Läs mer: Användare varnar för iPad Air (2022) – knakar med tunn baksida

Trots all teknik på insidan så är Studio Display en besvikelse för många. Den höga prislappen rättfärdigar inte valet av samma, gamla 5K-skärm som iMac hade.

Panelen är en IPS LED-variant på maximalt 60Hz och med en 1-zons bakbelysning. Lägg till en urusel webbkamera på det och vi undrar hur Apple egentligen tänkte i skärmvalet (och när de satte prislappen).

Studio Display kostar från 19 995 kronor (eller 23 995 kronor om du vill ha nanotexturglaset). Vill du kunna höja skärmen i höjdled? Det är 5 000 kronor extra tack. Ouch Apple, ouch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.