15-tums Macbook Air på gång – släpps 2023 (rapport)

apple macbook air m1 2020

Om du planerar att köpa en Macbook Air så kanske du har tittat på den senaste M1-modellen från 2021. Det är en högpresterande bärbar dator som slår de flesta Intel-baserade Windows-datorerna på marknaden idag (i samma prisklass).

Under 2023 väntas Apple dessutom introducera en ny, större variant av Macbook Air med bättre skärm och kraftfullare M2-processor. Åtminstone om vi ska tro de senaste uppgifterna från kända analytikern Ross Young på DSCC.

Läs mer: Skärmen till Macbook Air (2021) spricker oväntat

I en ny rapport från Ross Young står att Apple kan släppa en Macbook Air med 15-tumsskärm under nästa år. En nyhet som faktiskt sträcker sig tillbaka till 2007 när vi första gången hörde att Apple åtminstone funderade på en större skärm redan då.

Och under 2021 rapporterade Mark Gurman på webbsajten Bloomberg att Apple åter igen funderade på en större modell, men att de valde att inte gå vidare med förändringen. Nu har samma rykte fått ny fart tack vare de nya uppgifterna från Ross.

Det återstår många detaljer som vi inte känner till kring den nya modellen (om den faktiskt kommer).

Vi vet exempelvis inte hur skärmens upplösning kommer att ändras och vilken ljusstyrka den får (i nits). Macbook Air använder idag upplösningen 2 560 x 1 600 pixlar en den maximala ljusstyrkan är 400 nits. Det kan jämföras med Macbook Pro 13 som har samma upplösning men något högre ljusstyrka på 500 nits.

Läs mer: Så bra webbkamera har Apples nya ARM-baserade Macbook Air & Pro (720p)

Nästa steg upp är Macbook Pro 14 med den mycket högre skärmupplösningen 3 024 x 1 964 pixlar och hela 1 000 nits ljusstyrka (upp till 1 600 nits med HDR).

Macbook Air är fortfarande ett av de populäraste alternativen på marknaden idag. Designen och prestandan gör datorn till ett prisvärt köp bredvid Macbook Pro-serien och många Windows-baserade datorer.

Om du planerar att köpa en dator idag så behöver du inte vänta på nya modellen. Dagens Macbook Air levererar på alla punkter, så du kommer garanterat inte bli besviken. Dessutom är det långt kvar till 2023 i skrivande stund, kan du vänta så länge?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.