Därför ska du inte köpa en iPhone X – än

iPhone X

Missförstå oss rätt här – iPhone X är tveklöst en av marknadens absolut bästa mobiltelefoner just nu. Men det finns några saker som gör att vi inte kan rekommendera iPhone X just nu. Läs vidare så förstår du varför.

iPhone X kostar för mycket

Den här är nästan för uppenbar. Apple har valt att prissätta iPhone X till extrema 11 495 kronor för grundmodellen med 64GB lagringsutrymme. Och vill du ha 256GB kostar iPhone X hela 13 195 kronor. Det är för många två månadshyror på lägenheten.

Oavsett hur bra iPhone X är så finns det inget i telefonen som rättfärdigare prissättningen, mer än för Apple som vill tjäna pengar på den. Du kan skaffa Android-telefoner till halva priset som ger dig nästan lika god funktionalitet, eller till och med bättre.

iPhone 8 och iPhone 8 Plus är bra nog

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apple släpper inte iPhone X som en telefon för de stora massorna. Det är en nichad telefon för ett litet antal användare. Och det märks på iPhone 8 och iPhone 8 Plus som är bättre val för de flesta spekulanterna. Bättre pris, likvärdig prestanda och kameror i toppklass.

Visst kommer iPhone X att vara snäppet bättre för att rättfärdiga prisskillnaden, men skillnaderna är så små att du kan spara många tusenlappar och ändå få nästan samma sak. Design och skärm inte inräknat så klart eftersom de skiljer sig markant.

iPhone X har ingen hemknapp

Det här är en liten men naggande detalj som många retat sig över. Och troligtvis är något de flesta kommer att strunta i när de använt sin iPhone X ett tag – men vi nämner hemknappen i alla fall. Det är nämligen så att iPhone X saknar hemknapp (och fingeravtrycksläsare).

Istället används frontkameran för att läsa av ditt ansikte vid inloggning och ny geststyrning för att göra allt som tidigare hanterades med hemknappen. Det kommer ta ett tag att lära sig, och kan vara en dealbreaker för några. Ett tips är att prova i butik innan du beställer din iPhone X för att se hur det fungerar.

iPhone X har ingen hörlurskontakt

Det börjar bli tjatigt om den där hörlurskontakten nu, men Apple har valt att fortsätta exkludera just en sådan. Och många uppskattar att kunna ansluta sina trådade hörlurar utan adapter. Med iPhone X måste du köra trådlöst eller skaffa en adapter till Lightning-porten.

Kostar extra att snabbladda en iPhone X

iPhone X har precis som iPhone 8 och iPhone 8 Plus stöd för snabbladdning. Men tro inte att det medföljer en snabbladdare när du köper någon av telefonerna, nej det måste köpas till för åtskilliga hundralappar. Det här är otroligt snålt av Apple med tanke på att iPhone X kostar från 11 495 kronor. Till och med för de billigare syskonen som trots allt har ett startpris kring 8 000 kronor. Kom igen Apple, det här är bara sniket.

Bara ett ansikte kan användas med Face ID

När iPhone X släpps kan bara ett ansikte registreras för Face ID. Utöver det måste man använda pinkod precis som med vilken annan telefon som helst. Troligtvis kommer Apple att lyfta den begränsningen i framtiden, men från start är det bara ett ansikte som gäller. Det här är, precis som med hemknappen och hörlurskontakten, inget som kommer att påverka alla. Men den som tänker betala 11 495 kronor bör vara medveten om begränsningen.

Det finns inga recensioner av iPhone X – än

Om du ska lägga mer än 10 000 kronor på en mobiltelefon är det bäst att vänta in de första ordentliga recensionerna. Det är väldigt mycket pengar för en obeprövad telefon med helt ny skärm och teknik som inte körts in än. Med iPhone 8 och iPhone 8 Plus har vi exempelvis flera mobilgenerationers skärmteknik att luta oss på medan OLED är något nytt för Apple med iPhone X.

Kan du vänta med att lägga din beställningen är det bra om andra får testa funktionaliteten, hållbarheten och stabiliteten innan du får din telefon. På så vis slipper du sitta med en telefon som har otrevliga barnsjukdomar i exempelvis hårdvaran. Men tänk på att när de första exemplaren är slutsålda kan det dröja länge innan nästa chans kommer, så det är en chansning att avvakta med beställningen.

Din befintliga telefon är troligtvis snabb nog

Ja, iPhone X är utan tvekan en av marknadens absolut kraftfullaste mobiltelefoner. Faktum är att prestandatester visar att den matchar en Macbook Pro 2013 (!) vid enkelkärnig användning. Nej, du kommer sannolikt inte märka någon superskillnad när du kör vanliga applikationer. Åtminstone inte om du har en iPhone 6, iPhone 6 Plus eller senare. Visst får du många extrafunktioner, men är det värt kostnaden för en uppgradering?

iPhone X har tveksam hållbarhet

Den nya skärmen som går från kant till kant på iPhone X har prisats högt av de som provat telefonen. OLED är framtiden med bättre bildkvalitet än vanliga LCD-skärmar. Samtidigt har designen på nya telefonen inte testats av miljontals användare och vi vet inte om den påverkar hållbarheten. Hur väl står sig iPhone X mot exempelvis iPhone 8 Plus, eller den äldre iPhone 6s Plus vid ett fall? Om du vet med dig att dina telefoner ofta hittar asfalten bör du avvakta med ett köp, eller köpa ett riktigt (riktigt!) bra, heltäckande skal.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.