Apple rensar på App Store – tar bort falska antivirus-appar

Apple Logo

Nu är det slut med falska antivirusappar på App Store. Apple har tagit ett offiiellt ställningstagande mot dessa problemappar och permanent bannlyst dem från appbutiken.

Apples uppdaterade regler för utvecklare inkluderar nu ett stycke om applikationer påstår att de erbjuder en tjänst eller material som de faktiskt inte har. Vilket är mycket likt falska antivirusappar.

Du betalar för ett skydd som inte existerar med falska antivirusappar. De kanske ser ut och beteer sig som ett riktigt, fungerande skydd. Men under all grafik finns ingen som helst vettig funktionalitet.

Detta är något som har retat iOS-användarna i flera år och det är förvånande att Apple dröjt så länge med en lösning. Förhoppningsvis ser vi en ordentligt utrensning på App Store nu.

Apple har tagit bort ett antal falska antivirusappar tidigare, bland annat i mars 2015. Då gjorde företaget en storrensning på App Store och tog bort en större mängd skräpappar. Blanda annat Intego’s VirusBarrier och Anti-Virus Detective.

Idag finns inte något större behov av antivirusappar för mobiltelefoner. Visst finns det hot även för mobiler idag, men det är begränsat och ofta betalar du bara för luft om du försöker skydda din telefon.

Om du verkligen vill skydda din telefon ska du endast välja ett antivirusappar från någon av de stora tillverkarna. Som Kaspersky och Bitdefender. Undvik alla andra på App Store och gå direkt till de stora aktörerna. Då är du garanterad funktionalitet för kronorna du betalar.

Men idag gör du bättre i att investera hundralapparna de kostar i något annat. Skyddet är begränsat, hotet likaså. Speciellt på iOS som är betydligt mer inlåst och skyddat än exempelvis Android.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.