iPhone X har snabbladdning – men du måste köpa en extra laddare

iPhone X

Visste du att iPhone X har stöd för snabbladdning? Med rätt laddare till telefonen kan du halvfylla batteriet på bara en halvtimme – men du kan glömma att få ”rätt” laddare med telefonen.


Istället måste du köpa till en snabbladdare från Apple eller någon annan tillverkare. Och istället för att använda Qualcomm Quickcharge, som de flesta Android-telefonerna, krävs stöd för USB-PD. Det saknar laddaren som medföjer iPhone X, den är dessutom för strömsvag.

Och det här undvek Apple att berätta under sitt stora evenemang där iPhone X presenterades. Noga undveks all information som kunde peka på att telefonen kräver ett tillköp, vilket ökar prislappen ytterligare från grundpriset 11 495 kronor.

För ytterligare några hundralappar kan du skaffa en snabbladdare som möter kraven. Har du redan en Macbook eller Macbook Pro av nyare modell med USB-C-laddare kan dessa användas (med adapter), men vi vet inte om Thunderbolt 3-porten på datorerna är stark nog för snabbladdning.

Det är otroligt dåligt av Apple att kräva sina kunder på ytterligare en dyr pryl bara för att kunna fylla på sin egen ficka. Den som betalar 11 450 kronor för en mobiltelefon borde inte behöva köpa en enda pryl till för att få full funktionalitet.


Detsamma gäller iPhone 8 och iPhone 8 Plus som också har snabbladdning. De har svaga laddare och du måste köpa en snabbladdare med USB-C samt en Lightning-kabel. Seriöst Apple, hur tänker ni egentligen?

Vad tycker du om att de nya mobiltelefonerna kräver extra tillköp för att fungera fullt ut? Är det smart eller fult av Apple att göra så här? Kommentera gärna med dina åsikter.