iTunes 12.7 skippar iTunes U och App Store

apple-itunes-12-7

Apple har släppt en ny version av iTunes – och den saknar både iTunes U och App Store för iOS-appar.

Istället fokuserar nya iTunes 12.7 främst på media. Här är det musik, film, tv-program, podcast och ljudböcker som står främst. Dessutom finns stöd för synkronisering med iOS 11 som står för dörren.

Bland nyheterna som implementerats i iTunes 12.7 finns Apple Music och Podcaster. Den förstnämnda är Apples musiktjänst och direkt via iTunes går det att skapa profiler och se vilken musik vännerna lyssnar på.

Podcaster är i sin tur en samlingsplats för kostnadsfritt utbildningsmaterial från skolor, universitet, museer och kulturinstitutioner. Givetvis kan du även lyssna på vanliga podcasts om du hellre vill det. Utbudget är brett och stort.

Om du sen tidigare har använt iTunes för att synkronisera applikationer eller ringsignaler till din iOS-enhet använder du istället nya App Store för detta. Eller direkt via ljudinställningarna på din iOS-enhet för att dem till en Mac.

Om du redan har iTunes på din dator kan du uppdatera den befintliga versionen till iTunes 12.7 via App Store. Om inte besöker du Apples webbsajt och laddar ner den senaste versionen därifrån. För att kunna använda nya versionen krävs macOS 10.10.5 eller senare.

Om det är någon applikation som fått utstå stor kritik genom åren så är det iTunes. Precis som Internet Explorer och en mängd annan programvara har iTunes kritiserats för att vara onödigt funktionstyngd och omodern. Om iTunes 12.7 är vändningen på det återstår att se, men det är en start.