ChatGPT & AI i din iPhone med smart genväg

OpenAI ChatGPT
Foto: Zac Wolff, Unsplash

ChatGPT finns överallt just nu efter att intresset för AI:s har fullkomligt exploderat. AI-tjänsten går att använda direkt i webbläsaren, på en mängd olika webbsajter och även via appar för din mobiltelefon. Och nu finns den även som en genväg för iOS med S-GPT.

Nej, det finns inga officiella eller ens inofficiella verktyg för varken iOS, iPadOS eller macOS i skrivande stund. Men däremot finns det små knep för att komma runt de restriktioner och begränsningar som Apples ekosystem bjuder på idag, inte minst kring AI-tillämpningar.

Med en tjänst som heter S-GPT så får du den fullständiga kraften bakom ChatGPT och GPT-4 direkt i din iPhone. Allt som behövs är att du skapar en genväg och har åtkomst till det bakomliggande API:et som OpenAI erbjuder.

Genvägen skapades av utvecklaren Federico Viticci och den är så klart helt kostnadsfri att skapa på just din mobiltelefon.

Lästips: När kommer GPT-5? OpenAI arbetar inte på nya GPT än

S-GPT
Foto: Macstories

Även om S-GPT är gratis att använda så är ChatGPT via API inte någon kostnadsfri tjänst. Du måste faktiskt betala några kronor för det.

OpenAI erbjuder API-åtkomst till både GPT-3.5 och senaste GPT-4 där du betalar från 0,0002 USD per 1 000 tokens. Du kan vara lugn, det är småpengar vi pratar om för normal användning via din iPhone, och du kan sätta en maxgräns för hur mycket det får kosta!

En token är cirka 0,75 ord vilket betyder att 1 000 tokens är 750 ord.

För att komma igång så måste du ha åtkomst till API:et som OpenAI erbjuder kring ChatGPT. Du anmäler ditt intresse här.

Det är kostnadsfritt att registrera sig och du får normalt en testperiod med 18 USD att spendera, så i praktiken kan du generera en himlans massa text och svar innan det faktiskt börjar kosta något.

Lästips: Åldersgräns för ChatGPT – så gammal måste du vara

Så här installerar du S-GPT-genvägen

Det är busenkelt att lägga till S-GTP i din iPhone. Det tar faktiskt bara någon minut om du har lite iOS-vana sen tidigare. Så här gör du för att använda ChatGPT i din iPhone.

  1. Ladda ner S-GPT till din iPhone
  2. Ladda ner S-GPT Encoder till din iPhone
  3. Lägg till din API-nyckel från OpenAI
  4. Klart!

Svårare än så är det inte. Glöm inte – du kan lägga till en maxgräns på hur mycket API:et får använda din API-nyckel. Det betyder att du själv bestämmer kostnaden. Om någon kommer åt din API-nyckel så kommer du aldrig att få någon stor räkning utan att du vet om det – begränsningen stoppar det direkt! Bra för din säkerhet och plånboken.

Så använder du S-GPT från din iPhone

För att använda din nya genväg så trycker du på ikonen på hemskärmen eller ber Siri att öppna den.

Oavsett hur du aktiverar S-GPT kommer det att öppna en textruta där du kan fråga ChatGPT vad som helst, utan begränsning av frågelängd. Och ja, genvägen stöder konversationsläge, så du kan ställa följdfrågor som boten förstår och svarar på.

Du kan exportera samtalet som en textfil när som helst eller kopiera samtalet var som helst du vill.

Tänk på att S-GPT och ChatGPT aldrig ersätter Siri eller andra digitala assistenter. Eftersom ChatGPT är tränad på data från 2021 som senast så saknas dagsaktuell information. Du kan alltså inte använda genvägen för att fråga om händelser i närtid.

En trevlig detalj är att genvägen fungerar i delningsmenyn. Det betyder att du exempelvis kan dela en artikel eller dokument med S-GPT som kan sammanfatta innehållet, analysera det eller översätta på sekunder. Eller varför inte analysera orden i en bild med Live Text?

Det finns mängder av spännande saker du kan göra – prova själv och se hur S-GPT kan hjälpa dig i vardagen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.