Elon Musk arbetar på konkurrent till ChatGPT / OpenAI

OpenAI ChatGPT
Foto: Zac Wolff, Unsplash

Ständigt omtalade Elon Musk ser ut att ha ett nytt, spännande bolag på gång – en konkurrent till OpenAI. Det säger nyhetssidan Financial Times (betalvägg) som hänvisar till två källor som ska ha insyn i Musks planer.

Elon Musk är knappast en nybörjare kring AI och de tillämpningar som artificiell intelligens har i våra liv. Men han kommer att vara långt ifrån ensam om att bygga det nya bolaget då han börjat samla på sig ingenjörer och AI-forskare.

Han har även diskuterat med investerare som tidigare gått in med pengar i SpaceX och Tesla för att se om de vill hjälpa bolaget med en ekonomisk start.

Lästips: ChatGPT & AI i din iPhone med smart genväg

Elon Musk ville pausa AI-utvecklingen

Det har tidigare rapporterats att Elon Musk uppmanat till en sex månader lång paus i utvecklingen av avancerade AI-system. Specifikt system som ska ta den artificiella intelligensen bortom vad nuvarande GPT-4 kan göra.

Anledningen är att Musk ser stora, potentiella risker för samhället. Inte minst då tunga namn som Microsoft och Google arbetar på nya möjligheter att integrera generativ AI i sina tjänster. En utveckling som just nu går mycket snabbt framåt och som har potentialen att många jobb på kort tid.

Nu verkar det dock som att Musk har vänt i den frågan. Genom att starta sitt nya bolag, anställa AI-forskare och köpa upp tusentals grafikprocessorenheteter som används för beräkningar kring artificiell intelligens, så är det mer än tydligt att han inte tänker hålla någon egen 6-månaderspaus. Istället verkar han vara beredd på att gasa framåt.

Lästips: När kommer GPT-5? OpenAI arbetar inte på nya GPT än

X.AI Corp

Förra månaden registrerade Elon Musk ett nytt bolag som heter ”X.AI Corp”.

Det är inte fastställt om det nya bolaget är det som ska arbeta kring AI, men det låter inte helt orimligt tycker vi med tanke på namnet. Just nu finns bara två anställda vad vi vet, nämligen Musk själv som VD och Jared Birchall.

Reuters har frågat Elon Musk om X.AI Corp, men än så länge har han avböjt alla chanser att svara på frågor om verksamheten.

Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen kring Elon Musk, X.AI Corp och det AI-arbete som de förväntas göra. Det vore inte orimligt att en del av tekniken kommer att användas i framtida Tesla-bilar och kanske även till de farkoster som SpaceX utvecklar.

Frågan är bara när vi får se de första frukterna från det nya bolaget.

FYI: Musk är en av medgrundarna till OpenAI, som startades som en ideell organisation 2015. Han avgick från bolagets styrelse 2018.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.