BMW släpper nya bilar utan Apple CarPlay och Android Auto

bwm unknown rodan can unsplash
Foto: Rodan Can, Unsplash

Kretsbristen gör sig ständigt påmind och inte bara inom datorindustrin. Även biltillverkarna är hårt ansträngda just nu – i vissa fall så mycket att vissa bilmodeller inte kan skeppas med alla, moderna funktioner som utlovats.

En tillverkare som tvingas kapa funktionalitet i sina nya bilar är tyska BMW. På grund av kretsbristen så kommer flera modeller att skeppas till sina nya ägare utan varken CarPlay eller Android Auto.

Lästips: Tesla-ägare spränger hellre bilen än att betala för svindyra reparationer

Dessutom kommer inte alla bilar att ha stöd för WiFi. Båda bristerna är stort steg bakåt i utvecklingen, även om BWM lovar att de kan aktivera stödet i framtiden med en uppdatering till bilarnas inbyggda mjukvara.

En sak som vi har lärt oss genom åren är att aldrig köpa en produkt baserat på löften om framtida uppdateringar. Och att köpa en helt ny, modern BMW utan CarPlay eller Android Auto, och bara kanske få stöd i framtiden, känns inte speciellt lockande tycker vi.

Just idag är det inte fastställt exakt vilka bilmodeller som påverkas och hur kretsbristen har slagit mot BWM. Eftersom bilarna kan uppdateras med mjukvara för att lägga till stödet i efterhand så måste det finnas åtminstone någon krets som möjliggör CarPlay, Android Auto och WiFi.

Här är en genomgång av alla nyheter i CarPlay med iOS 15.

Frågan är bara hur gammal den kretsen är. BWM har bekräftat att kretsarna de använder måste uppdateras med firmware för att fungera korrekt. Betyder det då att bilar som inte påverkas och som har CarPlay / Android Auto direkt från tillverkningen har nyare och bättre kretsar som är snabbare?

Vi har inga svar den frågan just nu, men vi undrar vad BWM-ägarna tvingas kompromissa med för sina pengar.

Lästips: Världens största Tesla Supercharger – 72 laddstationer i Shanghai

BWM har bekräftat att bilar med ”6P1” som en del av produktkoden omfattas av bristen. Vilka marknader som omfattas är inte officellt bekräftat. Webbsajten Apple Insider säger dock att nya bilägare i USA, England, Frankrike, Italien och Spanien rapporterar att CarPlay inte finns i deras bilar.

Senast slutet på juni ska uppdateringarna skickas ut till bilarna säger BWM. Vi håller tummarna för att de håller sin tidsplan och levererar vad de lovat.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.