Black Screen of Death – ersätter BSOD i Windows 11

black screen of death windows 11 2021 bsod
Black Screen of Death i Windows 11

Med Windows 11 försvinner den omtalade och hatade felrutan Blue Screen of Death. Eller, snarare så byter den färg – från blått till svart.


  • Byter namn till Black Screen of Death
  • Innehåller samma information som ”gamla” felskärmen
  • Visar QR-kod som du kan skanna med mobilen

Läs mer: Så kollar du om datorn kan använda Windows 11

Det här är Black Screen of Death

Black Screen of Death – eller Blue Screen of Death i Windows 10 – kallas ibland för BSOD eller blåskärm. Det är en skärm som visas när ett kritiskt fel uppstått i Windows så att operativsystemet kraschar bortom räddning.

När BSOD visas måste datorn startas om och operativsystemet laddas på nytt. Du kan inte uppleva en BSOD och fortsätta använda Windows utan att starta om datorn.

Blue Screen of Death är en indikation att på ett allvarligt fel i datorn. Normalt handlar det om drivrutiner som slutat fungera eller att hårdvaran är sönder, exempelvis RAM-minnen som är trasiga.


Läs mer: Windows 11 ökar kravet på din processor – här är alla som stöds

Blue Screen of Death är olycksbådande – men mycket viktig

BSOD är bland det värsta du kan uppleva i Windows. Men samtidigt också något av det bästa när du vill veta vad som krånglar i datorn.

Varje felmeddelande innehåller en felkod som hjälper dig att förstå vad som kraschat. Det gör det lättare att förstå varför kraschen uppstod och vad du ska kolla efter för att lösa problemet.

Blue Screen of Death introducerades med Windows 3.0 som ett hjälpmedel för datortekniker när de felsöker datorer.

Idag kan du själv använda felmeddelandet för att söka på internet och hitta information om eventuella felkoder.

Läs mer: Windows 11 Home kräver att du har ett Microsoft-konto

Exempel på felkoder i Blue Screen of Death

IRQL_NOT_GREATER_OR_EQUAL

Benämns även som 0x00000009 och är en indikation på att datorn har problem med grafikkortet. Normalt handlar det om drivrutiner som inte fungerar korrekt eller att hårdvaran är sönder.

NO_EXCEPTION_HANDLING_SUPPORT

Benämns även som 0x0000000B och är en indikation på att fel uppstått i Windows-registret. Problemet kan normalt lösas med hjälp av verktyg som skannar och åtgärdar fel i registret.

MEMORY_MANAGEMENT

Benämns även som 0x0000001A och är en indikation på trasiga RAM-minnen i datorn. Kan även indikera problem med grafikkortet. Kör ett verktyg för minneskontroll (exempelvis memtest86).