BankID släpps till Huawei App Store

BankID logo

BankID kommer att fungera på nya mobiltelefoner från Huawei. Detta då BankID-appen släpps till Huaweis egna appbutik, något som tidigare inte var helt spikat. Stödet för BankID är i princip ett måste för svenska användare idag.


  • BankID släpps till Huaweis senaste mobiltelefoner via App Gallery
  • Gamla Huawei-telefoner fortsätter använda Google Play Store
  • Oklart när BankID lanseras via App Store
  • Lästips: Huawei och TomTom ingår samarbete

BankID är en välanvänd metod för inloggning på olika myndighetssajter och för att autentisera sig mot olika tjänster och appar idag. Metoden är så utbredd att stöd för BankID i princip är ett måste för svenska användare, och därför en viktig komponent för Huawei i sin appbutik App Gallery.

Nyheten om BankID-stödet kom initialt via ett pressmeddelande från Huawei. I meddelandet citeras Mats Appelgren som är produktansvarig på Finansiell ID-Teknik, bolaget som ligger bakom BankID.

För oss är det viktigt att BankID finns på de mobiltelefoner som användarna vill ha och att merparten av Sveriges befolkning kan nyttja BankID. Vi har en viktig position i samhället i att möjliggöra elektronisk identifiering för en trygg och säker användning av tjänster och betalningar. Vårt uppdrag är att tillhandahålla en säker och tillgänglig e-legitimation

Det är användarna som väljer vilka mobila enheter de vill använda och BankID stöttar de marknads-ledande teknikplattformarna på den svenska marknaden. För de i Sverige som hämtar sina appar via Huawei AppGallery är det viktigt att vår app även finns där.

De finns inget datum för när BankID-appen släpps i Huawei App Gallery. Enligt webbsajten NyTeknik kan en lansering ske inom 1-2 veckor. Huruvida det stämmer återstår att se.

För dig som redan har en äldre Huawei-telefon så kommer den här nyheten inte att beröra dig överhuvudtaget. Du fortsätter att ladda ner dina appar från Google Play Store precis som vanligt, medan nya ägare av de senare modeller som Mate 30 Pro måste förlita sig på App Gallery.


Samarbetet om att ta BankID till Huawei App Gallery är bara ett av många som Huawei förhandlat sig till. Nyligen meddelade företaget att TomTom blir den officiella klarttjänsten och därmed ersättaren till Google Maps i Huaweis telefoner.

Vidare återstår att se om Swish också läggs till på listan över appar som stöds i App Gallery.