Huawei och TomTom ingår samarbete

huawei tomtom logo

Huawei ersätter Google Maps med karttjänster från TomTom. De båda företagen har haft en överrenskommelse under en längre tid, men först nu kommer officiella uppgifter om det. Här är vad det betyder för dig.


Vad har hänt?

Huawei och TomTom har meddelat att de ingått ett avtal om att den kinesiska mobiloperatören ska börja använd karttjänster från navigatorföretaget. Anledningen till att Huawei börjar använda TomTom är på grund av den svartlistning som tillverkaren fortfarande har i USA, och som gör att Google Maps inte får använda i Huaweis nya mobiltelefoner.

Hur påverkar bytet från Google Maps till TomTom mig?

Om du redan har en befintligt mobiltelefon av modell Mate 20 Pro, P30 Pro eller äldre så påverkas du inte alls. Befintligt mobiltelefoner som lanserades innan Huawei svartlistades påverkas inte och kan fortsätta använda Google Maps precis som tidigare.

Däremot, om du får tag på en nyare modell – exempelvis Mate 30 Pro – så kommer du inte att se några Google-appar på telefonen. Och det betyder att den istället får åtkomst till karttjänster från TomTom som en ersättare.

Är karttjänsterna från TomTom lika bra som Google Maps?

De flesta känner till, har använt och vet hur Google Maps fungerar. Appen är tillgänglig helt kostnadsfritt för de absolut flesta mobiltelefoner och är en utmärkt navigator; oavsett om du är på gående fot, cykel eller kör bil.


TomTom är en prenumerationstjänst som för en månadskostnad lägger stor vikt vid realtidsdata om trafiken och fartkameror. Precis som Google Maps så fungerar TomToms karttjänst även för gående och cyklister.

Både Google Maps och TomTom gör vad de ska när de lotsar dig från punkt A till B. Frågan är bara vilken du föredrar rent visuellt och om det är någon mindre funktion i den ena som andra saknar.

TomTom kan exempelvis berätta vilken rutt som är den mest ekonomiska för dig, något Google Maps inte kan. Sett åt andra sidan så kan Google Maps visa buss- och tågtider, vilket TomTom saknar.