Huawei MatePad Pro – en iPad Pro-kopia för 2020

Huawei MatePad Pro
Huawei MatePad Pro

Apple dominerar marknaden för surfplattor helt. Och anledningen till det är enkel – det finns inga riktigt bra surfplattor med Android just nu. Det är något som Huawei kanske kommer att ändra på med en ny iPad Pro-kopia.


Enligt en läcka via webbsajten 91Mobiles är likheterna mellan nya Android-plattan från Huawei och Apple iPad Pro stora. Den enda visuella skillnaden ska vara att Huaweis modell har en utskärning framtill i ena hörnet för kameran.

Och likheterna slutar inte där. Enligt Evan Blass – en person känd för att läcka kommande produkter – så kan surfplattan kallas Huawei MatePad Pro. Vilket betyder att Huawei även härmar Pro-namnet i sin egen produkt.

Dessutom kan Huawei MatePad Pro har en magnetkontakt likt iPad Pro för ett tangentbord. Huruvida tangentbordet medföljer Android-surfplattan eller inte återstår att se, men det vore sannolikt att det är ett extra tillval.

huawei matepad pro lackt bild 91mobile 1
Läckt bild av 91Mobiles

Specifikationerna säger webbsajten 91Mobile är av hög klass. Under skärmen (med okänd storlek) ska det sitta en Huawei-tillverkad Kirin 990-processor med inbyggt 5G-modem, upp till 8GB RAM-minne och 256GB lagringsutrymme. 91Mobile säger även att batteriet ska vara ”stort”, men någon kapacitet nämns inte.


Det saknas bra Android-surfplattor på marknaden och Huawei har visat sig mycket kapabla att skapa prylar baserade på Android. Men hur glädjande det än skulle vara med en högkvalitativ Huawei-surfplatta så återstår problemet med att Googles tjänster inte kan användas i företagets produkter – vilket betyder att MatePad Pro är död innan den når marknaden, i alla fall utanför Kina.