Undvik otyget på nätet

Hacker Attack 800px

Tror du att det är säkert att surfa på internet bara för att du har ett antivirusprogram på datorn? Tänk om – det är knappast så enkelt att du kan skydda dig med bara en vanlig app i datorn.

Det krävs mer än bara ett antivirusprogram på datorn för att skydda sig mot malware, hackare och annat otyg som vill komma åt din dator. Det krävs grundläggande kunskap om säkerhet, en förståelse för hur hoten ser ut idag och även lite tur.

Idag gäller det att förstå hur malware letar sig in i datorn, hur hackare kommer åt hemnätverket och en viss förståelse för att ingen är helt säker. Riktade attacker mot vanliga användare är inte vanligt, däremot attacker på bred skala som utmanar säkerhet och kunskap hos miljontals användare världen över.

Oavsett om du bara är på Aftonbladet och surfar, ett casino online eller på dark web så bör du alltid ha bästa möjliga säkerhet i både dator, mobiltelefon, surfplatta och nätverksutrustning.

Här är några snabba tips för att öka säkerheten i hemmet:

  • Använd ett betal-antivirusprogram med brandvägg
  • Har du en NAS bör den inte vara åtkomlig utanför hemmet om du inte använder en VPN
  • Skydda hemnätverket med en brandvägg
  • Installera alltid program och appar med stor försiktighet
  • Använd inte torrentsajter med piratkopierat innehåll

Andra tips är att använda starka lösenord som är unika för varje tjänst och webbsajt som du har. Se till att spara dem snyggt och säkert i en lösenordsapp; exempelvis Bitwarden, LastPass, Dashlane eller 1Password.

Ett annat tips är att alltid säkerhetskopiera alla dina viktiga filer. Och se till att göra det regelbundet. Min rekommendation är att du har dem lagrade på Dropbox, Google Drive eller Microsoft OneDrive. Då är du skyddad mot ransomware och annat otyg som vill låsa dina filer mot betalning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.