Messenger: Får krypterad trafik i nytt säkerhetsläge

Facebook Messenger Logo 2019

Facebook förbättrar säkerheten i Messenger med krypterade samtal. Just nu pågår intensiva tester inom företaget för säkrare ljud- och videosamtal direkt via Messenger-appen.

Säkerhetsarbetet upptäcktes initialt av ingenjören Jane Manchun Wong enligt wbebsajten TNW.

Hon noterar att Messenger får ett speciellt säkerhetsläge som hanterar alla ljud- och videosamtal som ska krypteras. Även textmeddelanden går att skicka via säkerhetsläget.

Det går fortfarande att göra samtal och skicka meddelanden på normalt vis i appen, dessa är då okrypterade som idag.

Det finns inga indikationer på när säkerhetsläget blir aktivt för användarna. Vi vet att det är under utveckling, och det är en mycket efterlängtad funktion för integritetsmedvetna användare.


WhatsApp har bättre skydd för säkra meddelanden idag

WhatsApp Logo

Notera att syster-appen WhatsApp har ett bättre skydd idag med så kallad end-to-end-kryptering som standard för både samtal och meddelanden.

Mark Zuckerberg gick tidigare i mars ut med att han har en större vision om att alla Facebook-tjänster ska använda krypterade anslutningar. Något som sakta men säkert ser ut att bli verklighet, ett litet steg i taget.

Det finns ett starkt motstånd hos säkerhetstjänster och andra instanser världen över. Anledningen är att insynen och kontrollen minskar när säkerheten ökar – något som säkerhetstjänster är allvarligt då terrororganisationer får större kommunikationsmöjligheter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.