Facebook pressas att ta bort krypteringen från Messenger

Facebook Logo 950x500

USA:s regering tycker inte att Messenger ska ha den säkra kryptering som meddelandetjänsten använder idag. För att underlätta i brottsutredningar vill regeringsföreträdare att krypteringen antingen bryts eller lättas.


Den senaste anledningen till att USA:s regering vill ha sämre säkerhet är en pågående utredning mot kriminella gänget MS-13. Exakt vad utredningen handlar om är oklart då en domstol i Kalifornien har förseglat alla uppgifter.

Vad som däremot är helt klart är att Facebook hittills nekat till att hjälpa i förfrågan. Och Department of Justice är inte nöjda med svaren de fått. De vill att Facebook dras till domstol för att de inte vill hjälpa med fallet.

Facebook säger i sin tur att de inte kan bryta krypteringen för de specifika fallet. I så fall måste de ta bort krypteringen för alla användare, vilket exponerar dem för spionerande ögon; och det är svårt nog för Facebook att bryta säkerheten för en enda.

Det här är inte första gången – och garanterat inte sista – som myndigheter försöker komma åt krypterad data. Vid flera tillfällen har polismyndigheter bett Apple om hjälp med att öppna innehållet på iPhone-telefoner från kriminella. Och varje gång har de mötts av kalla handen.


Om Facebook bryter krypteringen kan det öppna en farlig dörr

Skulle Facebook gå myndigheterna till mötes kan det sätta ett mycket farligt prejudikat där andra företag kan tvingas följa i samma spår. Och det öppnar en mycket svårstängd dörr.

Många större företag lägger stora resurser på att hävda sitt arbete kring integritet och skyddet för sina användare. Inte minst efter den stora Cambridge Analytica-skandalen som fortsätter att plåga Facebook flera månader efter de initiala rapporterna.

Vad tror du om Facebook och att ta bort krypteringen för användarna. Kommer företaget tvingas göra livet mindre säkert för miljontals användare, eller kan de stå emot USA:s regering?