Linksys Velop Wifi 6 – supersnabb & superdyr

Linksys Velop Wifi 6
Linksys Velop Wifi 6

Linksys lanserar Velop Wifi 6 – en mesh-router med stöd för Wifi 6 och som fungerar såväl inomhus som utomhus.


Lästips: Nest Wifi: Saknar Wi-Fi 6, längre räckvidd & röststyrning

Linksys Velop Wifi 6 är en tämligen dyr mesh-router med ett rekommenderat pris på skyhöga 8 400 kronor för två enheter.

För den prislappen får du en routerlösning för upp till 50 samtidigt anslutna enheter per router-enhet i ett nätverk som stöder senaste Wifi-standarden WiFi 6.

Enheterna är designade för att klara både inomhus- och utomhusmiljö. Det gör dem lättare att placera om du exempelvis vill täcka bakgården eller framsidan på bostaden.


En ensam enhet ska täcka upp till 278 kvadratmeter, men räkna med betydligt mindre area om du vill ha stark och stabil WiFi-signal.

Linksys Velop Wifi 6 har fyra ethernet-portar & USB 3.0

Linksys Velop Wifi 6 har fyra Gigabit Ethernet-portar på varje enhet – samt en ingångs-ethernetport för internet eller nätverksanslutning till andra Velop-enheter. Därtill finns en ensamt USB 3.0-port (USB-A) för nätverksanslutna hårddiskar.

Linksys Velop Wifi 6
Linksys Velop Wifi 6

Varje Velop Wifi 6-enhet har även en fyrkärnig 2,2 GHz-processor som ger en maximal teoretisk hastighet på 5,3 Gbps. Notera – teoretisk hastighet – så räkna med nämnvärt lägre än så.

Lästips: WiFi Superboost – undvik den här WiFi-extendern

För att dra full nytta av WiFi 6-tekniken i Linksys Velop Wifi 6 så krävs så klart att dina andra prylar stöder det; och i skrivande stund är stödet klart begränsat till litet antal prylar.

Därför kan det var värt att avvakta lite och inte hoppa på det superdyra WiFi 6-tåget riktigt än. Om du däremot har några WiFi 6-prylar hemma – exempelvis iPhone 11 Pro eller Samsung Galaxy S10 – så kan det vara värt att åtminstone testa.

Ska jag köpa Linksys Velop Wifi 6 idag?

Det beror lite på hur ditt hemnätverk ser ut just idag. Har du problem med dålig täckning, låga WiFi-hastigheter eller kanske har du många WiFi 6-prylar redan i hemmet? Då kan Linksys Velop Wifi 6 vara rätt för dig.

Om du redan har ett hyggligt hemnätverk med bra signalstyrka ut i alla hörnen, okej hastigheter och bara någon enstaka WiFi 6-pryl – då kan vi inte rekommendera Linksys Velop Wifi 6 idag.

google nest wifi 2019 1
Google Nest Wifi är en billigare WiFi 5-lösning som kan vara mer passande för dig.

Faktum är att vi inte kommer att rekommendera någon WiFi 6-lösning alls just idag om du inte har ett specifikt behov av det just nu. Du kommer mycket långt med en vanlig mesh-lösning som använder den äldre WiFi 5-standarden.