WiFi Superboost – undvik den här WiFi-extendern

wifi superboost

WiFi Superboost är en så kallad WiFi-extender som marknadsförs hårt i Sverige just nu. Påståendena om vad WiFi Superboost klarar är skyhöga, men i praktiken är det en dålig produkt som du ska undvika. Här förklarar vi varför.

Frågor som artikeln svarar på:

  • Ska jag köpa WiFi Superboost?
  • Stämmer alla påståenden om WiFi Superboost?
  • Är recensioner om WiFi Superboost fejk eller sanna?
  • Vilka andra WiFi-extenders är bättre?

Vad är WiFi Superboost?

WiFi Superboost marknadsförs som en WiFi-extender. Du ansluter den till ett vägguttag, kopplar den trådlöst till ditt befintliga WiFi-nätverk i hemmet och sen ökar den signalens räckvidd så att den når längre. Kort och enkelt.

Vad den däremot inte gör är att förstärka WiFi-signalen. Vilket betyder att dina anslutna prylar ändå får dålig hastighet, stabilitetsproblem och i värsta fall helt tappar kontakten. Knappast något du vill lägga pengarna på alltså.

WiFi Superboost går även under andra namn som WiFi Ultraboost och WiFi Booster.

Hur marknadsförs WiFi Superboost?

WiFi Superboost marknadsförs som en superpryl utan dess like. Den påstås kunna göra både det ena och det andra som inte är praktiskt möjligt. Som att skicka signalen genom flera våningar, genom betongväggar och stålbalkar.

Problemet? Det är inte alls hur WiFi Superboost fungerar. Allt den gör är att skicka din befintliga signal vidare, och det hjälper inte alls när hinder finns i vägen; som golvet till nästa våning.

WiFi Superboost påstås även kunna hindra internetleverantörer från att medvetet göra din internetanslutning långsammare. Detta genom att hindra din internetleverantör från att ta emot en specifik ”datarapport” – en rapport som inte finns på riktigt.

Flera recensionssajter säger att WiFi Superboost är bra – stämmer det?

wifi superboost review scam

Nej, absolut inte. Om du kollar närmare på dessa recensionssajter märker du ganska snabbt att (sannolikt) alla är bluffsajter som skapats enbart för att marknadsföra en dålig produkt som en legitim sådan.

Ett tips är att snabbt scrolla ner till ”kommentarsfältet” som ofta finns på dessa sajter. Här hittar du mängder av positiva påståenden som ibland har tiotals eller hundratals ”likes” – och inte en enda av dem är sann, utan allt är fejkskapat.

Varför blir min internetanslutning ibland långsammare?

Jo, det händer faktiskt att din hastighet mot internet blir långsammare. Främst om du använder ADSL eller kabel-TV-nätet. Anledningen är att belastningen i nätet stundtals är högt vilket begränsar hur snabbt internet du har.

Tänk också på att avståndet till telestationen påverkar hur snabbt internet du får med ADSL, samt hur stabil anslutningen är. Och här finns inget som någon WiFi Superboost-produkt kan göra.

Använder WiFi Superboost nyare WiFi-tekniker?

Nej, inte ens här kan WiFi Superboost göra något bra avtryck. Produkter använder WiFi 802.11n, som även heter WiFi 4 idag.

Det är en nämnvärt långsammare standard än nyare och mycket snabbare 802.11ac och helt nya 802.11ax (WiFi 5 respektive WiFi 6). Båda mycket mer kapabla än den äldre standarden.

Här är de olika WiFi-namnen och när de släpptes på marknaden:

  • Wi-Fi 1: 802.11b (1999) Upp till 11 Mbps
  • Wi-Fi 2: 802.11a (1999) Upp till 54 Mbps
  • Wi-Fi 3: 802.11g (2003) Upp till 54 Mbps
  • Wi-Fi 4: 802.11n (2009) Upp till 600 Mbps
  • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014) Upp till 3,64 Gbps
  • Wi-Fi 6: 802.11ax (2019) Upp till 9,6 Gbps

Det finns flera bättre varianter från erkända tillverkare på marknaden. Visserligen kostar det generellt mer, men du får också en bättre produkt som inte marknadsförs med fullkomligt orimliga påståenden.

Tips på bättre – fungerande – WiFi-förstärkare & repeaters

Redan här vill vi säga direkt att en ethernet-ansluten så kallad accesspunkt är mycket bättre och stabilare än alla varianter av WiFi-förstärkare och repeaters. Om du har möjlighet att dra en kabel och kan köpa en accesspunkt så är det alltså det bästa valet.

Om du absolut inte kan göra det utan behöver en förstärkare eller repeater så får du här några alternativ som är mycket bättre än WiFi Superboost:

Var kan jag läsa mer om den här bluffprodukten?

Webbsajten Nikka Systems har en utmärkt genomgång av WiFi Superboost och listar flera anledningar till varför du inte ska köpa den. Vi rekommenderar att du läser deras artikel här och går igenom hela videon på YouTube.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.