Appar stängs i bakgrunden med iOS 13 – aggressiv minneshantering

apple ios 13 logo

Användare av iOS 13 rapporterar att operativsystemet är extremt aggressiv med att stänga ner appar som körs i bakgrunden. Frågan är nu huruvida det är en bugg, en miss i konfigurationen av minneshanteringen, eller helt enligt Apples önskan.


Uppdatering: Apple har släppt en uppdatering som löser problemet med appar som stänger sig i bakgrunden.

  • Både användare och utvecklar klagar på minneshanteringen
  • Apple har inte gjort ett officiellt uttalande om problemet
  • Du kan förlora framsteg som inte sparats i appar om du växlar mellan appar
  • Lästips: iPhone 5: Uppdatera iOS senast 3 november 2019

Det vore inte en överdrift om vi säger att iOS 13 har haft en tämligen tuff start efter lanseringen tidigare i september 2019. Det har varit mängder av krångligheter med buggar och annat otyg som ställer till det.

Och inte blir det bättre för någon – allra minst ett redan tyngt Apple – när användarna börjat klaga på en aggressiv minneshantering. Mer specifikt att iOS 13 stänger ner appar som körs i bakgrunden lite väl för snabbt.

Problematiken ligger i att iOS stänger ner appar redan efter ett enkelt appbyte; vilket gör att användare som byter mellan exempelvis Safari och en lösenordshanterare riskerar att förlora eventuella framsteg i webbläsaren medan de letar efter rätt lösenord.


Eller att de växlar från en bildredigerare till någon annan app och omedelbart förlorar all osparad redigering när appen stängs ner av iOS.

Utvecklare uppmärksammare minneshanteringen i iOS 13

Och det är inte bara användarna som uppmärksammar problemet. Även utvecklarna har noterat att iOS 13 har en lite väl aggressiv minneshantering. Bland annat Twitter-profilen Cabel som arbetat med populära appar som Nova, Transmit och Prompt.

I en tweet skriver Cabel att användare av SSH-klienten Prompt kan kopplas ner från en ansluten server när iOS 13 plötsligt stänger appen i bakgrunden. I fallet med Prompt har utvecklaren lagt in ett fulhack som använder GPS-baserade loggar för att hålla anslutningen aktiv.

Det är oklart om den aggressiva minneshanteringen är specifik för senaste iOS 13.2 eller om det gäller hela vägen tillbaka till iOS 13. Inte heller vet vi om det är specifika iPhone-modeller som är drabbade.

Klart är dock att användare av iPhone 11-serien har kritiserat minneshanteringen; och i det fallet skulle det kunna vara det erkänt minneshungriga kamerasystemet som är boven i dramat – men det är något som återstår att bekräftas.

Tacksamt nog handlar det inte om ett kritiskt problem som i fallet med buggen i mjukvaran till HomePod som gjorde att smarta högtalaren helt kunde sluta fungera.

Snarare är det en pinsam nyhet för Apple som kan tvingas gå ut med officiellt tydlighetsgörande kring problemet, samt ta fram en buggfix om det är ett problem i iOS 13.