iPhone 5: Uppdatera iOS senast 3 november 2019

Apple Logo

Om du har en iPhone 5 så är det hög tid att uppdatera mjukvaran – annars riskerar du att mobiltelefonen att blir i princip helt oanvändbar.


Senast den 3 november 2019 måste du uppdatera mjukvaran i din iPhone 5 om den ska fortsätta fungera.

Enligt Apple behöver du använda iOS 10.3.4 eller senare för att behålla viktiga funktioner; bland annat App Store, iCloud, e-postklienten och webbläsaren. För att nämna några, hyggligt viktiga delar av iOS.

Och anledningen till att du måste uppdatera iOS inom det snaraste har med den inbyggda GPS:en att göra.

Det finns något som kallas ”GPS time rollover”, och det är ett stort problem för många äldre prylar. I fallet med iPhone 5 så är mobiltelefonen från 2012 – vilket är gammalt nog för att omfattas av GPS-problemet.


GPS time rollover handlar i stort om hur GPS-enheter beräknar datum och tid veckovis. Äldre GPS:er kan bara räkna upp till vecka 1 024, därefter återställs räknaren till noll. Och det gör att platsbestämmelsen inte fungerar korrekt i vissa fall.

GPS time rollover drabbar inte nyare prylar

Nyare enheter är anpassade för gränsen på 1 024 veckor. I värsta fall kommer GPS:en att ge en marginell felvisning av din fysiska plats, i många fall märks ingen skillnad alls.

Alla GPS-prylar som tillverkats mellan 2006 och 2016 är potentiellt drabbade, mer eller mindre. Åtminstone om vi ska tro amerikanska mobiloperatören Verizon.

Tacksamt nog är det hyggligt enkelt att lösa problemet. I de flesta fall är alls som behövs en uppdatering till mjukvaran. Och om tillverkarna är medvetna och bryr sig så bör de ha färdiga lösningar.

Som Apple i fallet med iPhone 5.

Du kan installera uppdateringen till iOS via OTA (alltså trådlöst via ett vanligt WiFi-nätverk) eller ansluten till din dator. Instruktioner finns här om du behöver det.

Om du inte installerar iOS-uppdateringen till iPhone 5

Varningen från Apple är skarp. Om du inte installerar den nödvändiga uppdateringen senast den 3 november 2019 så kommer mobiltelefonen i princip att bli oanvändbar.

OTA-uppdateringen blir inte möjligt, så vill du installera ny mjukvara är det via kabel till datorn som gäller. iCloud-backup avaktiveras eftersom GPS time rollover påverkar hur iCloud fungerar.

Och när det händer kan du bara säkerhetskopiera och återställa mobiltelefonen via en dator.