Nya iPad Pro kan få tre kameror

apple-ipad-pro-2018

Nästa generations iPad-modeller kan få kraftigt uppgraderad kamera. Enligt webbsajten Macotakare får iPad Pro den största uppgraderingen med totalt tre bakre kameror.


Upp till tre kameror i nya iPad

Enligt Macotakare handlar det om tre kameror med nya iPad Pro, och två kameror till övriga normalvarianter av iPad.

Idag har alla iPad-modeller en enkelkamera på baksidan och en på framsidan. Genom att lägga till en eller två extra kameror kan Apple öka bildkvaliteten rejält i vissa situationer.

Anledningen? Om Apple lägger till en djupseende kamera som mäter avstånd i bilden kan iPad bli nämnvärt bättre med applikationer för Augmented Reality (AR). Och för porträttbilder.

Den tredje kameran till iPad Pro skulle kunna vara ett teleobjektiv som ytterligare ökar användbarhet vid porträttfotograferingen.


Fördelen med en djupseende kamera i surfplattan / mobilen

Djupseende kameror använder en monokrom bildsensor tillsammans med en IR-projektor. Tillsammans skapar de en djupkarta som kan användas för att mäta avstånd från sensorns plats till varje enskild punkt där en IR-stråle kan lysa.

Genom att mäta hur lång tid det tar för IR-strålen att träffa målet och sedan studsa tillbaka kan enheten beräkna avstånd mycket precist, och med det skapa en djupkarta för exempelvis 3D-bilder.

Det gör också att man med rätt applikation kan fokusera bilden i efterhand. Exempelvis om fokuspunkten gör att bakgrunden blev skarp av misstag så kan man trycka på ett ansikte för att göra det skarpt istället, medan bakgrunden då blir suddig.

Men jag fotograferar aldrig med min iPad!

Förvånansvärt många använder faktiskt sin iPad till att fotografera med. Givetvis inte lika mycket som med en mobiltelefon, men det finns en rad utmärkta anledningar till att använda kameran i surfplattan.

Exempelvis är iPad utmärkt för att fotografera dokument och handlingar som man vill spara digitalt. Fotografera, spara i Evernote eller Notability, och annotera med en syluspenna.

Eller varför inte använda kameran för att spela in videor som du kan redigera på den stora skärmen? Nyare iPad-modeller klarar 4K-upplösning och det finns flera utmärkta videorederingsappar till iOS.

Givetvis är iPad inte bättre än iPhone eller andra, nyare mobiltelefoner rent generellt som en kamera. Surfplattor är helt enkelt för stora och kamerorna är inte i klass med sina mindre syskon.